Greška podgoričkog „Vodovoda” završila na sudu

Vlasnici poslovnih prostora u Ulici 27. marta tužili Glavni grad zbog prošlogodišnje poplave

10439 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Vlasnici poslovnih poslovnih prostora u podgoričkoj Ulici 27. marta, s dvorišne strane zgrade Zabjelska Vektra, koji su u avgustu prošle godine pretrpjeli veliku štetu jer su radnici preduzeća “Vodovoda i kanalizacije” zaboravili da sa šahti za atmosfersku kanalizaciju uklone daske, presavili su tabak i tužili Glavni grad.

Oni traže da im Glavni grad nadoknadi štetu, a u toku postupka vještaci će utvrditi koliki je iznos u pitanju.

“Održano je prvo ročište prije petnaestak dana. Sljedeće je zakazano za 24. jun. Nismo dobijali nikavu procjenu štete, ni ponudu za nadokandu. Kroz sudski postupak će se utvrditi šteta, a na teren treba da izađe vještak finansijske struke, saobraćajne i građevinske”, kazao je jedan od vlasnika poslovnog prostora Nikola Đukić.

Osim desetak poslovnih prostora, kako su “Vijesti” pisale, u avgustu nakon 2020. nakon obilne kiše voda je poplavila i automobile. Koliko je bujica bila jaka govori i činjenica da je sjedište iz jednog automobila završilo na ulici.

Prostor, odnosno parking oko sporne zgrade, Glavni grad uredio je početkom 2020. godine.

“Zaboravili su da šahte odšaluju, a kada je krenulo nevrijeme, voda se bukvalno sručila u naše poslovne prostore. Sve ovo ispred je bilo puno vode. Pokušao sam da otvorim šaht, ali nisam mogao, jer je preko bio asfalt”, rekao je “Vijestima” Đukić.

Dodao je da su i ranije nadležnima prijavljivali da sa šahti nisu maknute daske, a da su radnici “Vodovoda i kanalizacije” tek ujutro nakon nevremena došli i na brzinu ih uklonili.

“Mislili su da to urade da ih niko ne primijeti, ali smo ih snimili, bilo je rano”, ispričao je Đukić.

“Vijestima” je ispričao da je njemu, osim poslovnog prostora za kozmetički salon, koji je bio opremljen, voda poplavila i dva automobila.

“I drugim vlasnicima su poplavljeni i automobili. Mislim da je najgore prošla firma za servisiranje i prodaju poreskih registar kasa ‘Sekas’. Jedna poreska kasa košta 1.500 eura. Komšinici koja je umjetnica i ima atelje, šteta je preko deset hiljada”, kazao je Đukić.

Voda je uništila i opremu firme “Soko sopring”, kaže njen vlasnik Radeta Radetić.

“Uništena su dva kompjutera, elektromotor vrijedan hiljadu i po eura. Tužićemo nadležne zbog nesavjesnog rada, pretrpljene štete”, kazao je on.

Đukić je rekao da je lako moglo doći i do požara i veće katastrofe, jer su u prizemlju i trafo-ormari.

“Bio sam u vodi kada je to počelo, vidio sam da su gajtani pod vodom, opasnost je bila velika”, rekao je on.

Dodaje da je izgleda svima bolje bilo kada je taj prostor bio neuređen i neasfaltiran jer tada nisu imali problema.

Vlasnica jednog od poslovnih prostora Vesna Lopičić kazala je da joj je voda napravila veliku štetu, a da je prvi put da se tako nešto desi.

“Poslovni prostor imam od kada je zgrada napravljena. I ranije su padale obilne kiše, pa nismo imali nikakvih problema s vodom”.

B.Ž.

Nismo dobijali nikavu procjenu štete, ni ponudu za nadokandu. Kroz sudski postupak će se utvrditi šteta, a na teren treba da izađe vještak finansijske struke, saobraćajne i građevinske”, kazao je jedan od vlasnika poslovnog prostora Nikola Đukić

Bonus video: