Mrdak se vratio na Univerzitet Crne Gore

Sa državnim sekretarom Ministarstva ekologije potpisan ugovor o dopunskom radu. Sa PMF tvrde da je takav ugovor u skladu sa Statutom UCG i Zakonom o radu

21429 pregleda 12 komentar(a)
Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC
Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak ponovo je angažovan na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

To je „Vijestima“ potvrđeno sa te univerzitetske jedinice.

UCG je prije dva mjeseca raskinuo radni odnos sa vanrednim profesorom PMF dr Danilom Mrdakom zato što, prema odredbama Zakona o radu, nije mogao raditi na državnoj visokoškolskoj ustanovi i obavljati funkciju državnog sekretara.

„Prof. dr Danilo Mrdak je zaključio Ugovor o dopunskom radu sa Univerzitetom Crne Gore, koji zastupa vršilac funkcije rektora prof. dr Vladimir Božović, u skladu sa Zakonom o radu i Statutom Univerziteta Crne Gore“, odgovorili su „Vijestima“ sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Pojasnili su i da Prirodno-matematički fakultet, kao ni ostale organizacione jedinice Univerziteta, nema nadležnost za sklapanje ugovora o radu sa akademskim osobljem.

Mrdak
Mrdakfoto: Savo Prelević

UCG je raskinuo radni odnos sa Mrdakom po nalogu Uprave za inspekcijske poslove.

Inspekcija je reagovala na osnovu prijave profesorice i građanske aktivistkinje Maje Miličković i direktora NVO Forum slobodnih građana Luča Nebojše Mravljevića.

Mrdak je početkom decembra 2020. imenovan na funkciju u Ministarstvu ekologije.

On je u januaru od Upravnog odbora UCG molbom tražio da potpiše aneks ugovora sa Univerzitetom, koji bi mu obezbijedio mirovanje statusa na toj ustanovi.

Tada je saopšteno da UO UCG nema nadležnost da to i uradi.

Prema pisanju medija, Mrdak je do početka marta primao platu sa UCG.

Međutim, prema redovnom godišnjem izvještaju o imovini i prihodima koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, a koji se odnosi na 2020. godinu, iz Ministarstva ekologije primio je decembarsku platu u iznosu od 1.024 eura, dok je sa Univerziteta istog mjeseca ukupno prihodovao 548 eura.

Mediji su ranije prenijeli i da će Uprava za inspekcijske poslove obavijestiti Agenciju za sprečavanje korupcije, koja bi trebalo da utvrdi da li je profesor Mrdak bio u konfliktu interesa, s obzirom na to da je nekoliko mjeseci obavljao funkciju u Ministarstvu ekologije i bio zaposlen na Univerzitetu Crne Gore.

Mrdak je imao zaključen ugovor o radu sa Univerzitetom od polovine 2018, sa zvanjem vanrednog profesora na period od pet godina.

Nije dao uvid u bankarske račune

Prema izvještaju o imovini i prihodima za 2020, Mrdak je imao ušteđevinu od 7.000 eura, dok je na tekućim računima imao blizu 20.000 eura.

Vlasnik je vozila marke „honda“ iz 2013. i plovila „highfield 465“ iz 2017.

Nije dao uvid u bankarske račune.

Bonus video: