Vakcinisao se predsjednik SO Nikšić

Epidemiolog u nikšićkom Domu zdravlja, dr Redžeb Zejnelagić, kazao je da u gradu pod Trebjesom povećano interesovanje za vakcinaciju Fajzer vakcinom, dok je za AstraZeneku i Sinofarm, nešto manje zainteresovanih

5033 pregleda 5 komentar(a)
Vuković, Foto: Svetlana Mandić
Vuković, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je do sada, prema riječima v.d.direktora Doma zdravlja, dr Vere Bulatović, dato 26.586 vakcina, a 11.875 građana je primilo obje doze.

„Najviše osoba je vakcinisano Sinofarm vakcinom, jer smo i dobili najveću količinu te vakcine. Zadovoljni smo kako teče vakcinacija, posebno imajući u vidu koliko je u Nikšiću osoba koje su preležale Covid 19. Približavamo se cifri od 50 odsto vakcinisanog stanovništva“, kazala je Bulatović.

Predsjednik Skupštine Opštine (SO) Nikšić, Nemanja Vuković, vakcinisao se u jednom od punktova Doma zdravlja, koji su za potrebe masovne imunizacije postavljeni u fiskulturnoj sali Osnovne škole „Luka Simonović“. Kako je, nakon vakcinacije Fajzerovom vakcinom, kazao želio je da ličnim primjerom posvjedoči ono za šta se zalaže – da se što veći broj građana, posebno mladih, vakciniše i time doprinese „suzbijanju i konačnom kraju pandemije“ koja traje duže od godinu.

„Kako bismo što prije izašli iz krize u kojoj se nalazimo, kako bismo imali uspješnu turističku sezonu, a sve najave to govore, i kako bismo sačuvali svoje zdravlje i zdravlje članova porodice i najbližeg okruženja, apelujem da se svi ljudi, a posebno mladi, odluče na taj korak i pokažu odgovornost i da prime vakcinu. Čuvajmo sebe, čuvajmo svoje članove porodice, svoje prijatelje i našu zemlju“, poručio je Vuković i pohvalio „izuzetnu organizaciju cijelog procesa imunizacije stanovništva i od strane nikšćkog Doma zdravlja i od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore“.

Epidemiolog u nikšićkom Domu zdravlja, dr Redžeb Zejnelagić, kazao je da u gradu pod Trebjesom povećano interesovanje za vakcinaciju Fajzer vakcinom, dok je za AstraZeneku i Sinofarm, nešto manje zainteresovanih.

„Na dnevnom nivou vakcinišemo i revakcinišemo oko 150 lica sa ove dvije vakcine, dok što se tiče Fajzer vakcine na dnevnom nivou vakcinišemo 120 lica i još 120 je revakcina. Spisak zainteresovanih za Fajzer vakcinu je izuzetno dug. Građani su se za tu vakcinu opredijelili zbog putovanja i hroničnih bolesti. Poručujem građanima da je svaka vakcina izuzetno dobra i da mogu da prime bilo koju“, kazao je Zejnelagić.

Što se tiče nus pojava nakon vakcinacije, to su, prema njegovim riječima, uglavnom bile blaže forme u vidu temperature, bola na mjestu uboda ili crvenila i trajale su obično dan-dva.

„Dešavalo se da su se posle prve doze vakcine javljali ljudi koji su bili pozitivni na kovid infekciju, ali smo utvrdili da je ta izloženost bila neposredno prije vakcinacije ili neposredno nakon vakcinacije. Osoba koja primi vakcinu nije odmah imuna, nego mora da prođe određeno vrijeme da bi se imunizovala. Apelujem na osobe koje su se vakcinisale da sačekaju revakcinu i nakon sedam do deset dana nakon druge doze su u potpunosti zaštićeni, što se tiče razvoja imuniteta“, kazao je epidemiolog.

Kako je istakao, preporuka je da se osobe koje su preležale kovid infekciju vakcinišu tri mjeseca nakon preležane infekcije, a da se ranije mogu vakcinisati samo izuzeci – građani kojima je neophodno zbog putovanja ili operacije.

„Nikako se ne smiju vakcinisati nakon mjesec dana u odnosu kada su bili pozitivni“, poručio je.

Bonus video: