Šume nisu devastirane, već degradirane

Uprava za šume reagovala povodom pogrešnih interpretacija Društva mladih ekologa Nikšić

1268 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Uprava za šume je reagovala na tekst “Devastirano više od polovine šuma“, koji je u “Vijestima“ objavljen 8. juna, a u kojem je preneseno saopštenje sa treninga koji je u Nikšiću organizovalo Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN).

U saopštenju ekologa se navodi da je profesorica Jelena Lazarević kazala da “više od 50 odsto ukupne površine pod šumama čine devastirane i šume nepovoljnog obrasta”.

“Uvažena profesorica je istakla da je oko 50 odsto šuma izdanačkog porijekla, što znači da su te šume u prošlosti na neki način bile izložene degradaciji. Degradirano u značenju je svođenje na niži nivo razvoja (najčešći uzrok su šumski požari, kako je tokom predavanja i navedeno) za razliku od devastiranog, što znači uništeno, razoreno, opustošeno i prevashodno se odnosi na čiste sječe i krčenje šume”, piše u reagovanju Uprave za šume.

DMEN je u saopštenju napravio još jednu grešku prilikom interpretacije izjave načelnika Direkcije za šumarstvo Ranka Kankaraša.

“On smatra velikom greškom što je država isključena iz poslova drvoprerade te da je bilo strateški loše ostaviti privatnom sektoru i koncesionarima da se isključivo bave ovim poslovima što je, u krajnjem, proizvelo više negativnih posljedica“, piše u saopštenju DMEN-a.

Iz Uprave za šume ističu da Kankaraš ni u jednom momentu “nije rekao da država treba da se uključi u poslove drvoprerade, nego da vrati poslove na korišćenju šuma državnom preduzeću za gazdovanje šumama koje treba osnovati, a koji poslovi su sada prepušteni koncesionarima”.

Bonus video: