Redžep Kolar iscijedio najbolje ulje

Promocija najboljih ulja Maslinijade biće održana sjutra i prekosjutra u Starom Baru
190 pregleda 0 komentar(a)
Redžep Kolar, Foto: Radomir Petrić
Redžep Kolar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.11.2017. 18:33h

Redžep Kolar iz Velembusa imao je najbolje maslinovo ulje na ovogodišnjoj barskoj Maslinijadi.

Od drugog do petog mjesta su ulja Saita Čantića, Osmana Đokića, Nara Bećovića i Nijaza Bećovića.

Sva kandidovana ulja su pod šifrom prvo analizirana laboratorijski, a potom ih je ocjenjivalo sedmoro licenciranih članova domaćeg Udruženja senzorskih ocjenjivača maslinovih ulja.

“U maslinarstvu sam već 30 godina, počeo sam od 14 korijena (stabala), sada imam 300 starih i 200 mladih, uglavnom autohtone sorte žutica, a imam i nešto korijena lećine. Počeo sam berbu ove godine prije mjesec dana, do sada sam prikupio oko pet tona ploda. Najbitnije je da se maslina bere sa grane ili prikupi u mrežu, njen plod ne smije da padne na zemlju”, rekao je “Vijestima” Kolar.

Promocija najboljih ulja Maslinijade biće održana sjutra i prekosjutra u Starom Baru.

Ćazim Alković iz Udruženja senzorksih ocjenjivača govorio je o karakteristikama maslinovih ulja, ukazujući da je ono “čisti prirodni sok, kao da cijedimo pomorandžu”.

Ekstradjevičanska maslinova ulja moraju imati ispod 0,8 odsto masnih kiselina, djevičanska ispod dva procenta, a lampanta ima više od dva.

“Boja ne igra ulogu u ocjenjvanju maslinovog ulja, čija je osnovna osobina voćnost, a potom gorkost i pikantnost. Najveći neprijatelji maslinovog ulja su svjetlost - treba ga držati u tamnim bocama i na tamnim mjestima, kiseonik, te temperature iznad 28 i ispod sedam stepeni. Kada se ulje zamrzava u frižideru, trajno se oštećuje”, rekao je Alković.

Bonus video: