IJZ: U Crnoj Gori manje aktivnih slučajeva koronavirusa nego u 18 država članica EU

Iz IJZ-a su kazali da je četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100 hiljada stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore 78,77 i to je najmanja vrijednost tog indikatora od septembra prošle godine.

16191 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori trenutno je manje aktivnih slučajeva koronavirusa nego u 18 država članica Evropske unije (EU), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su pojasnili da se uporednom analizom može zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na 100 hiljada stanovnika od 18 zemalja EU.

Navodi se da je prosječan broj novoregistrovanih osoba posljednje sedmice bio 30, kao i da se bilježi konstantan pad tog indikatora od marta ove godine.

“Od prosječnog broja testiranih osoba, koji je bio u posljednjoj sedmici 1.255, pozitivnih rezultata je bilo 2,39 odsto”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su dodali da je četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100 hiljada stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore 78,77 i to je najmanja vrijednost tog indikatora od septembra prošle godine.

Crna Gora, kako su rekli, u odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam, ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Grčke, Španije, Turske, Kipra i Hrvatske.

Iz IJZ-a su podsjetili da je u Crnoj Gori trenutno aktivno 520 slučajeva koronavirusa, dok je hospitalizovano 66 osoba.

Masovna vakcinacija građana je počela 4. maja, a do četvrtka aplicirano je 256.046 doza vakcina, od kojih je prvom dozom imunizovano 143.375 građana, a u cjelosti je vakcinisano njih 112.671.

“Od punoljetne populacije građana njih 29,8 odsto je primilo jednu dozu vakcine, a 23,4 odsto i drugu dozu vakcine”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su napomenuli da je Crna Gora procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Bugarsku.

Bonus video: