Bar proslavio svoj dan

Predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić svim građanima Bara je čestitao praznik, iskazujući želju da se “zajedničkim snagama, energijom i optimizmom” i dalje gradi ovaj grad
200 pregleda 1 komentar(a)
Dan opštine Bar, Foto: Studio Petović
Dan opštine Bar, Foto: Studio Petović
Ažurirano: 24.11.2017. 17:15h

Svečanom sjednicom Skupštine opštine i nizom sportskih i kulturnih manifestacija, Bar je danas obilježio svoj dan, ustanovljen u spomen na 24. novembar 1944. kada su partizanske jedinice oslobodile ovaj grad od okupatora. Na sjednici otvorenoj minutom ćutanja u slavu svih poginulih rodoljuba iz ovog kraja u II Svjetskom ratu, predsjednik SO Bar Radomir Novaković istakao je da je za njega lično danas najbitnije pokazati “prije svega hrabrost” da se uđe u promjene koje će donijeti bolji život građanima Bara.

"Želimo snažnu ekonomiju koja će podići standard svih gradjana Bara ali i standard socijalnih usluga koje im dajemo, dostojanstveni Bar koji će pružiti ljudima mogućnost da žive slobodno neopterećeni materijalnim problemima. Želimo sigurnost za naše porodice, za našu djecu, za ono što je najranjiviji deo našeg društva. I na kraju, ali ne kao poslednje, želimo snažnu, ponositu Crnu Goru okrenutu ka budućnosti a ne zagledanu u prošlost", rekao je pored ostalog Novaković.

Predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić svim građanima Bara je čestitao praznik, iskazujući želju da se “zajedničkim snagama, energijom i optimizmom” i dalje gradi ovaj grad.

"Marljivim radom na stabilizovanju finansija stvarali smo uslove da 2017. bude godina investicija i značajna su bila ulaganja u vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda. Ovi radovi u Čanju, Sutomoru, Šušanju, Bjelišima, Popovićima, Polju, koštali su preko osam miliona eura. U okviru istog projekta završene su 500 metara duge hidrotehničke instalacije u Čanju, a Sutomore je konačno riješilo problem odvođenja otpadnih voda", rekao je dr Srzentić.

On je dodao da je pri kraju sanacija nesanitarnog odlagališta Ćafe vrijedna 3,5 miliona eura iz evropskih fondova, te da se u dogovoru sa Vladom, MORT i KfW bankom odustalo od gradnje postrojenja za preradu otpadnih voda iza Volujice, a dat prioritet gradnji hidrotehničke mreže u dijelu opštine koji do sada nije bio na vodovodnoj mreži.

"Gradićemo mreže u Zaljevu, Polju, Svetom Ivanu, glavni projekat biće gotov do 20. decembra, a radovi počinju u prvoj polovini 2018. Obezbijedili smo 2,6 miliona eura za te poslove", dodao je dr Srzentić.

Među zvanicama su bili potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, ministarka Marija Vučinović, ambasadori Bugarske, Turske, Srbije, Hrvatske, Federacije BiH, vjerski velikodostojnici, predstavnici VCG, javnog privrednog i kulturnog života grada, delegacije gradova pobratima i gradova prijatelja Bara ispred kojih je domaćine pozdravio počasni konzul Crne Gore u Turskoj Akan Suver.

U programu su nastupili Aleksandra Vojvodić-Jovović Radmila Škuletić, Duo Classico, Bojana Pejanović i Danica Crnogorčević.

Za 2018. spremili razvojni budžet

"Za 2018. smo pripremili budžet sa većim kapitalnim izdvajanjima i manjom potrošnjom. Za kapitalne projekte planirano je 50 posto više novca, što ovaj budžet čini razvojnim a tekuća potrošnja planirana je za dva miliona eura manje u odnosu na 2017, odnosno 18 posto manje", istakao je dr Srzentić.

Bonus video: