Lekić o Javnom servisu: Ispit odgovornosti svih domaćih subjekata, ali i međunarodnih partnera EU i NATO

Pošto je u NATO narativu prethodnih godina bučno isticana kao prednost integrisanja Crne Gore u NATO savez garancija uspona pravne države – crnogorska javnost, poručuje Lekić, očekuje i probu ovog obećanja upravo i povodom teme Javnog servisa
58 pregleda 22 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva Vijesti
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.11.2017. 14:20h

Postoji sklad između dvije aktuelne političke činjenice čiji je glavni akter ovdašnji apsolutni šef vlasti Milo Đukanović., kazao je Miodrag Lekić, lider Demosa.

"Prva činjenica glasi da Đukanović ne samo nema, već i ne razmišlja o predlogu i inicijativi za izlazak iz duboke političko institucionalne krize u zemlji. Sastavni dio ove situacije jeste njegova vrlo vjerovatna zabrana svakom u vlasti, pa i premijeru, da pokrene inicijativu za rješavanje sada već cimentirane krize sa svim posljedicama. Kao što je poznato svima u zemlji - ne treba ništa zabranjivati jedino predsjedniku države koji će - sada nebitno da li iz fobije ili straha - istrajati do kraja u ignorisanju državnih poslova", kazao je Lekić.

Druga činjenica se, prema Lekiću, ogleda u Đukanovićevoj "nimalo skrivenoj parapolitičkoj inicijativi da ponovo osvoji i pretvori Javni servis u propagandnu i kontrolisanu partijsko - režimsku tvrđavu".

"Sasvim otvorenu namjeru pokoravanja nacionalnog Javnog servisa Đukanović je saopštio prije dva dana, uz zaista adekvatnu simboliku, uradivši to na televiziji tabloidnog profila i uma Pink, koju je zajedno sa opskurnim, pa i monstruoznim specijalcima za propagandu, uvezao iz regiona. Već sjutra dan je upregnuta paradržavna mašinerija u krnjem paralmentu izglasala odluku koja je, prema scenariju ove bljutave kič predstave, značajna stepenica ka finalnom cilju", kazao je Lekić.

Lider Demosa vidi Luiđa Škrelju kao nekoga ko prednjači "u operacijama inžinjeringa sve agresivnije".

"Očigledan je cilj - uspostavljanje klijentelističko-poslušničkog Javnog servisa. Cilj je zapravo neki oblik sjevernokorejskog medija u evroatlanskim oblandama gdje bi konkurs za poslugu došao na kraju prema kriterijumu poslušničkog novinarskog uma i stepena obožavanja šefa režima koji je u međuvremnu nalazi na rezervnom medijskom položaju. Nakon završetka planirane operacije Đukanović bi ponovo dao interviju u Javnom servisu i to bi bio znak za povratak ostalih iz partijske nomenklature u RTCG, ali ne više po pozivu iz medija kao metoda autonomnog novinarstva, već bi se ponovo po planu iz partijske centrale javljalo medijima ko treba da dođe i kakva treba da bude emisija", kazao je Lekić.

On dodaje da je bitna dimenzija ove poslednje Đukanovićeve "institucionalne uzurpacije", koja ipak ne promiče crnogoskoj javnosti, jeste ona međunarodna.

"Evropska unija u nekoliko Izvještaja o napredovanju tražila reformu Javnog servisa koji se decenijama nalazio u kandžama vladajuće stranke. I upravo kada je reforma počela i osvojeni prvi koraci autonomnosti, krenuo je autokratski pohod Đukanovića, njegove stranke i satelita oko njih. Evropska unija će neoprezno potcijeniti crnogorsku javnost ako očekuje ona neće znati da razlikuje dvije moguće reakcije: Prvu - jasan stav Brisela baziran na evropskim principima autonomnosti javnog servisa i zato upućivanje javnog upozorenja diktatoru uhvaćenom na djelu. Druga mogućnost, u koju još ne vjerujemo, jeste da neki predstvnik EU uputi - neprincipijelni i ambivalentni apel sa „korisnim nejasnoćama“ u sadržaju koje u demistifikovanom obliku bi značio indiferentnost, pa i podršku ovoj autokratskoj, antievropskoj operaciji", kazao je Lekić.

Pošto je u NATO narativu prethodnih godina bučno isticana kao prednost integrisanja Crne Gore u NATO savez garancija uspona pravne države – crnogorska javnost, poručuje Lekić, očekuje i probu ovog obećanja upravo i povodom teme Javnog servisa.

"Zato ako uspije operacija pretvaranje, zapravo vraćanje Javnog servisa u gazdin politički tabloid, odnosno u servis vrha vlasti i njihovih poslovnih klijenata, onda ćemo shvatiti da je sve izvedeno, ako ne uz vidljive geopolitičke aplauze, onda sigurno uz neku saglasnost. U toj verziji, u koju je teško u ovom trenutku lako povjerovati, ova operacije sužavanje demokratskih, kulturnih i vrijednosnih horizonata ove zemlje, dakle u toj verziji bi imali domaćeg izvođača jasnog autokratskog profila, uz pomagače – sada sve jedno prećutno ili otovreno – partnera iz inostranstva. U ovom trenutku treba vjerovati u otpor demokratskih snaga u zemlji i jasnog, ozbiljnog, vrijednosnog stava međunarodnih faktora, prije svega Evropske unije", kazao je Lekić.

Bonus video: