Krivokapić: Stavljen moratorijum na DUP Budva Centar i DUP Bečići

"Na osnovu jasnih kriterijuma i procedure imenovaćemo rukovodioca za izmjenu planske dokumentacije. Novi prostorni plan Budve biće završen u roku od 12 mjeseci", napisao je Krivokapić

30986 pregleda 236 reakcija 44 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.06.2021. 18:58h

Vlada je stavila moratorijum na detaljni urbanistički plan (DUP) Budva Centar i DUP Bečići, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

On je kazao da će novi plan biti završen u roku od 12 mjeseci.

"Na osnovu jasnih kriterijuma i procedure imenovaćemo rukovodioca za izmjenu planske dokumentacije. Novi prostorni plan Budve biće završen u roku od 12 mjeseci", napisao je Krivokapić na Tviteru.

Predsjednik Vlade je gostujući sinoć u emisiji "Načisto" najavio ovaj potez i poručio da nema izuzetaka, te da će planovi biti van snage dok se ne napravi dobar prostorni plan.

Naveo je da će finansijska šteta po Budvu biti oko četiri miliona eura, ali da se to mora uraditi da bi se spasila budućnost prostora.

Iz Vladine službe za odnose s javnošću saopšteno je da je donijeta Odluka o izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva, čiji je osnovni cilj i zadatak stvaranje planskog i formalnog osnova za obezbjeđenje održivog razvoja koji predstavlja jedan od najvažnijih izazova politike uređenja prostora.

"Odlukom se, pored ostalog, uređuju pitanja koja se odnose na postupak izrade, obuhvat, zabranu građenja, rok izrade, finansijska sredstva i obavezu izrade Strateške procjene uticaja na životnu sredinu. U diskusiji je posebno naglašen značaj odredbe kojom se zabranjuje građenje na pojedinim djelovima prostora u granicama obuhvaćenim postojećim planskim dokumentima. Zabrana gradnje ne odnosi se na izgradnju objekata obrazovanja, nauke, zdravstva, socijalnog staranja, kulture, sporta i rekreacije, infrastrukture i drugih djelatnosti od javnog interesa. Takođe, zabrana gradnje se ne odnosi ni na objekte koji se rekonstruišu radi sanacije, održavanja i korišćenja u okviru postojećih horizontalnih i vertikalnih gabarita, a koji su izgrađeni u skladu sa zakonom", piše u saopštenju.

Konstatovano je da je jedan od najvećih problema u procesu uređenja prostora opštine Budva taj što se važeća planska dokumentacija temelji na nekritičkoj analizi postojećeg.

Bonus video: