Oslobodili ih dijela gradiva, pa ih nenaučeno propitivali

Dio maturanata podgoričke Ekonomske škole sprema prigovore na maturski ispit iz stručnog predmeta

18950 pregleda 4 komentar(a)
Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović, Foto: Boris Pejovic
Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović, Foto: Boris Pejovic

Dio maturanata podgoričke Ekonomske škole “Mirko Vešović” u ponedjeljak će podnijeti prigovore na stručni ispit koji su nedavno polagali, zbog toga što su pitanja bila i iz oblasti od koje je, prema ranijim najavama prosvjetnih vlasti, trebalo da budu oslobođeni.

Radi se o đacima koji su pohađali obrazovni program Pravno-administrativni tehničar.

Maturanti su planirali i ranije da podnesu prigovore, ali nisu mogli, jer zvanični rezultati tog testiranja nijesu bii dostupni.

Više roditelja se obratilo “Vijestima”, tvrdeći da je problem nastao zbog toga što su profesori učenicima za stručni predmet proslijedili katalog, a uz saglasnost iz Ispitnog centra, gdje im je označeno da pojedine oblasti neće biti dio testa.

Na taj način, kažu roditelji, trebalo je da budu rasterećeni dijela gradiva, kako su ranije i najavljivali iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Direktorica škole “Mirko Vešović” Dijana Vujačić nije odgovarala na pozive i poruke “Vijesti”, iako je prethodno, u kratkom telefonskom razgovoru, najavila da će se javiti kasnije.

Više nastavnika i dio uprave škole “Vijestima” je nezvanično potvrdilo da su upoznati sa problemom u vezi polaganja stručnog ispita, da je tačno da je veliki broj nezadovoljne djece, da su ih kontaktirali i pojedini roditelji, ali da se konkretnije informacije mogu dobiti samo od direktorice.

Iz Ministarstva prosvjete, kulture i sporta nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” poslata prije dva dana, a za koja su rekli da su ih proslijedili na adresu Ispitnog centra.

Test su, navode roditelji, polagali u srijedu, a bilo je planirano da rezultati budu u četvrtak, dan nakon polaganja.

Đaci su se nakon testa požalili razrednim starješinama, koji su takođe uvidjeli da su na ispitu bila pitanja, kojih je trebalo da budu oslobođeni.

“Korigovani ispitni katalog im je poslat 6. aprila po instrukcijama iz Ispitnog centra. Katalog je bio i na sajtu Ispitnog centra. Djeca nisu učila tih desetak pitanja, koja su bila označena, a za koja im je rečeno da neće biti na ispitu. Međutim, na ispitu su im bila čak četiri pitanja od tih pitanja”, istakla je majka jednog od maturanata.

Navela je da su mnoga djeca bila zbunjena, razočarana, a da su i razredne starješine zbog toga negodovale.

“Djeca će, zbog toga što nisu učila pitanja kojih su navodno bila oslobođena, imati slabije ocjene. Moje dijete je odličan đak, ne juri prosjek, ali stvarno nije u redu da im tako nešto urade. Kako mi je rečeno, nezadovoljno je mnogo djece i podnijeće prigovore”, istakla je ona.

Korigovani katalog, kako je navela poslat im je preko Tims aplikacije, a i sama se uvjerila da su djeca u pravu, jer su joj pokazala koji djelovi su bili obilježeni sa naznakom da to ne treba da uče.

Ističe i da joj je rečeno da taj problem nisu imali samo đaci škole u Podgorici, nego svi u Crnoj Gori koji pohađaju ovaj obrazovni program.

Maturanti, kako je pojasnila, prije toga su imali završne ispite iz maternjeg i stranog jezika, a na koje nisu imali primjedbi.

“Sada treba da trošimo vrijeme na prigovore. Dijete planira da upiše fakultet, ali zbog svega ovoga ne može da se posveti pripremi za taj dio školovanja. Ne znamo koliko će im to vremena oduzeti, kakva je procedura”, navela je ona.

Bonus video: