Vratnica je tužbu podnio 2018. godine

"U ovom predmetu ukupno je zakazano do sada 10 ročišta, od kojih je tri odloženo na isključivi zahtjev Vratnice, a jedno ročište je odloženo zbog toga što je Vratnica preinačio tužbu, kada Sud mora ostaviti zakonski rok za izjašnjenje tuženom", kazali su iz Suda

7552 pregleda 1 komentar(a)
Osnovni sud Podgorica (ilustracija), Foto: Boris Pejovic
Osnovni sud Podgorica (ilustracija), Foto: Boris Pejovic

Povodom teksta objavljenog u “Vijestima” od 11. juna pod naslovom “Sudski proces traje dvije decenije”, a u vezi sa tužbom Podgoričanina Borisa Vratnice protiv Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) zbog uništavanja imovine, reagovali su iz Osnovnog suda.

Reagovanje prenosimo integralno:

“Netačno je da Borisu Vratnici pred Osnovnim sudom u Podgorici, sudski postupak traje dvije decenije, tužbu je podnio 20.04.2018. godine, a prvo ročište je zakazano 01.11.2018. godine, nakon prijema odgovora na tužbu.

U ovom predmetu ukupno je zakazano do sada 10 ročišta, od kojih je tri odloženo na isključivi zahtjev Vratnice, a jedno ročište je odloženo zbog toga što je Vratnica preinačio tužbu, kada Sud mora ostaviti zakonski rok za izjašnjenje tuženom. Ostala ročišta su ili održana ili odložena i to zbog epidemije kovid 19 virusom, bolničkog liječenja vještaka angažovanog u predmetu, a u konačnom i zbog obustave rada advokata.

Boris Vratnica je podnio tužbu za naknadu štete u vidu izmakle dobiti zbog postavljenih dalekovoda aprila 2018. godine, od 10 zakazanih ročišta četiri je odloženo na njegov zahtjev a ostala ročišta su održana ili odložena iz zakonskih razloga.

Povezani članci

11. Jun 2021.

Sudski proces traje dvije decenije

U spornom tekstu Vratnica postavlja pitanje ‘Ali, kako je moguće da jedan sudski proces može toliko da traje. Kakva je to poruka o Crnoj Gori u poglavljima 23 i 24, a tiču se vladavine prava’, pa je nejasno kako je autor teksta koji je kao novinar neposredno više puta prisustvovao glavnoj raspravi u ovom predmetu, odlučio da ovako subjektivno i neistinito doživljavanje postupka od strane Vratnice prenese javnosti kao činjenice, ne obraćajući se sudu za njihovu provjeru.

Ako je cilj teksta informisanje javnosti o pitanjima od opšteg interesa kao što je pitanje blagovremenog postupanja suda, onda je nedopustivo da kod pravila istraživačkog novinarstva ovakav tekst bude baziran ne samo na jednostranom kazivanju već i pravno laičkom jeziku subjektivnog doživljaja jedne strane, bez utemeljenja u stvarnom činjeničnom stanju.

Podsjećanja radi, Vratnica je od 2000. godine, u više navrata naplatio naknadu štete od CGES po pravosnažnim sudskim odlukama, a pred ovim sudom je podnio treću tužbu u aprilu 2018. godine, pa se postavlja pitanje koji to proces Vratnicu iscrpljuje u trajanju od dvije decenije”.

Bonus video: