Farmaceutska komora: Ne smijemo dozvoliti diskriminaciju

Iz Farmaceutske komore poručuju da su njihovi članovi svojim znanjem, sposobnostima, iskustvom, kreativnošću i profesionalizmom pokazali kako se radi i za vrijeme pandemije

19206 pregleda 226 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Farmaceutska komora reagovala je povodom navoda Ministarstva zdravlja da pravo na turističke vaučere, u okviru Vladinog paketa mjera pomoći građanima i privredi, imaju isključivo zaposleni u javnom zdravstvu, poručivši da ne smiju dozvoliti diskriminaciju.

"Tačno je da u bazi podataka za turističke vaučere ne postoje zdravstveni radnici farmaceuti i farmaceutski tehničari koji rade u državnim i privatnim apotekama, već samo oni koji su zaposleni u bolnicama. Povodom ovakve sporne odluke resornom Ministarstvu zdravlja uputili smo više dopisa, uvjereni da je u pitanju previd koji će biti ispravljen. Nakon dužeg strpljivog čekanja, uprkos ćutanju i neprimjerenom ignorantskom odnosu, članovi Farmaceutske komore Crne Gore javno podsjećaju da Zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže da jesmo zdravstveni radnici, kao i doktori", navodi se u saopštenju koje potpisuju predsjednica Farmaceutske komore Milanka Žugić i predsjednica Skupštine Farmaceutske komore Katarina Milošević Kostadinović.

Ističu da farmaceuti koji rade u ustanovi koja se zove zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore „Montefarm”, koji su bili na prvoj liniji tokom pandemije koronavirusa, jesu zdravstveni radnici. "Takođe, naši studenti farmacije koji studiraju na fakultetu koji nosi naziv Medicinski, kada dobiju diplomu tog fakulteta postaju zdravstveni radnici."

Do vaučera, kako dodaju, ne mogu ni medicinski i nemedicinski kadar iz privatnih zdravstvenih ustanova, iako su neke od njih primale kovid pozitivne pacijente.

"Zaposleni u apotekama - državnim i privatnim, bili su isključeni iz sistema zdravstva i prilikom vakcinacije. Iako ispred apoteka nema barijere za ulazak, niti šaltera za informacije i prijem, kartoteka, portira ... pacijent direktno ulazi bez obzira na to je li zdrav ili bolestan. I ovim povodom smo ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić Bojović i direktoru Instituta za javno zdravlje dr Igoru Galiću poslali više dopisa i urgencija, ali nijesmo dobili odgovor."

Bez odgovora je, kako navode, ostalo i njihovo obraćanje premijeru Zdravku Krivokapiću.

Poručuju da su članovi Farmaceutske komore svojim znanjem, sposobnostima, iskustvom, kreativnošću i profesionalizmom pokazali kako se radi i za vrijeme pandemije.

"Bez izuzetka, profesionalno su obavljali svoj posao, radili po instrukcijama Vlade odnosno naredbama o sprovođenju mjera za sprječavanje infekcije izazvane novim korona virusom. Kao i ljekari, veći broj je bio i inficiran korona virusom, a nažalost neki su i izgubili tu bitku. Ne dovodeći u pitanje predanost i maksimalnu angažovanost Ministarstva zdravlja i Instituta u postojećim, vanrednim okolnostima, članovi Komore ovim žele da poruče da ne smijemo dozvoliti diskriminaciju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: