Pavlović: Hitna lista čekanja za koronarografiju mogla bi biti eliminisana do sredine avgusta

On je rekao da je lista čekanja, u periodu epidemije koronavirusa, porasla na oko 170 hitnih pacijenata, 550 elektivnih i oko 40 pacijenata koji sačinjavaju posebnu hitnu grupu

6134 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Hina lista čekanja za koronarografiju u Klinici za bolesti srca mogla bi biti eliminisana do sredine avgusta, kazao je novi načelnik klinike Nikola Pavlović.

On je rekao da je lista čekanja, u periodu epidemije koronavirusa, porasla na oko 170 hitnih pacijenata, 550 elektivnih i oko 40 pacijenata koji sačinjavaju posebnu hitnu grupu.

“Naravno, prioritet će imati pacijenti koji se nalaze na takozvanoj hitnoj listi i očekujemo da će ova lista biti eliminisana već do kraja jula/sredine avgusta”, kazao je Pavlović agenciji MINA.

On je rekao da u klinici, u nadi da je epidemija Covid 19 u Crnoj Gori na izdisaju, žele da se posvete rješavanju epidemijom uzrokovanih i nagomilanih problema.

“Što se tiče centra za kardiologiju, tu prvenstveno mislim na rješavanje problema liste čekanja za koronarografiju”, kazao je Pavlović.

On je rekao da će se u narednim danima uhvatiti u koštac sa tim problemom.

Pavlović je naveo da je, u svakodnevnom poslu kardiologa, najviše zastupljena koronarna bolest, tj. bolest arterijskih krvnih sudova srca uzrokovana uznapredovalom aterosklerozom.

Ta stanja, kako je kazao, dovode do angine pektoris, a nažalost često i do srčanih udara kao prve manifestacije bolesti.

“S obzirom na to da je odraz ovog medicinskog problema na društvo u cjelini ogroman, cilj nam je da svi pacijenti sa ovim problemom budu adekvatno zbrinuti”, rekao je Pavlović.

On je naveo da su u toku epidemije Covid 19 bili suočeni sa mnogim problemima.

“Jedan značajan period vremena smo čak morali da budemo iseljeni iz našeg radnog prostora koji je morao biti ustupljen Covid pacijentima. To je rezultiralo mogućnošću zbrinjavanja samo urgentnih pacijenata sa infarktima dok se na listi čekanja za ovu proceduru, nažalost, nagomilao veliki broj naših pacijenata”, kazao je Pavlović.

On je rekao da je kornarografija ili kateterizacija koronarnih arterija metoda kojom se oslikavaju krvni sudovi koji ishranjuju srčani mišić.

“Kada se to uradi, donosi se odluka da li je rješenje za pacijenta nastavak terapije ljekovima, ugradnja koronarnog stenta ili postoji potreba za hirurškim zbrinjavanjem tj. ugradnjom aortokoronarnih baj paseva”, dodao je Pavlović.

On je naveo da je prostor Kardiologije prije 15 dana oslobođen od Covid pacijenata i opet dat na raspolaganje klinici.

“Odmah smo, zajedno sa rukovodstvom Kliničkog centra prionuli na posao tj. pravljenje plana kako da se ovaj problem riješi”, kazao je Pavlović.

On je rekao da su u finalnoj fazi dogovora sa kolegama iz Kliničkog centra Srbije, Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Zemunske i Kragujevačke bolnice, da dolaze u sedmodnevnim turnusima.

“I da se, uz maksimalan angažman naših kardiologa, kako interventnih tako i odjeljenskih, krene u eliminaciju listi čekanja”, kazao je Pavlović.

Pavlović je naveo da će se raditi u dvije smjene radnim, kao i danima vikenda.

On je napomenuo da su liste čekanja prisutne svuda.

“U mnogim finansijski moćnijim sistemima su čak i duže ali naše društvo je specifično, očekivanja su uvijek velika, a naš cilj je da se hitna lista svede na minimum, praktično eliminiše, a regularna lista na dva-tri mjeseca što je, i po strogim kriterijumima, prihvatljiv period”, kazao je Pavlović.

On je zamolio pacijente i cjelokupnu javnost za razumijevanje.

“Predstoji nam vrelo i radno ljeto, mnogi ljekari će svoje odmore prilagoditi ovom problemu ali vjerujemo da ćemo u jesen ući znatno rasterećeniji”, zaključio je Pavlović.

Bonus video: