IJZ do kraja juna dobija Sertifikat o akreditaciji?

“Sertifikat o akreditaciji laboratorijama pomaže da utvrde da li svoj posao obavljaju stručno i u skladu sa odgovarajućim standardima i pruža im mjerila za održavanje te kompetencije uz stalnu mogućnost poboljšanja, a samim dobijanjem sertifikata postaju nacionalno i međunarodno priznate”, kazali su iz IJZ-a

5456 pregleda 1 komentar(a)
IJZ, Foto: Luka Zeković
IJZ, Foto: Luka Zeković

Institut za javno zdravlje (IJZ) do kraja juna dobiće Sertifikat o akreditaciji i time postati prva ustanova u regionu čije će PCR testovi na koronavirus da važe jednako svuda u svijetu.

Rukovodilac sistema kvaliteta u IJZ-u Miljana Pavličić kazala je agenciji MINA da pacijent koji dobije rezultat analiza sa znakom akreditacije, dobija rezultat koji zadovoljava kriterijume kvaliteta u svim laboratorijama u svijetu koje rade u skladu sa zahtjevima standarda ISO 1589.

Ona je dodala da pacijent dobija rezultat koji je uradila laboratorija koja posjeduje kompetentno osoblje i pouzdanu opremu.

"Građanin Crne Gore, koji bude uzorkovan u Institutu, dobiti PCR izvještaj o testiranju koji će na sebi imati znak akreditacije i samim timi će sa tim znakom biti priznat svuda, u Njemačkoj, Kanadi", rekla je Pavličić.

Ona je pojasnila da je menadžment Instituta zajedno sa odeljenjem za molekularnu dijagnostiku, centra za medicinsku mikrobiologiju i odeljenjem za epidemiologiju zaraznih bolesti Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, tokom februara odlučilo da uđe u proces akreditacije.

“Proces je došao u završnu fazu i do kraja juna se očekuje da Institut dobije Sertifikat o akreditaciji i time postane prva ustanova kako u državi tako i regionu koja će imati akreditovanu metodu za uzorkovanje i detekciju novog koronavirusa”, kazala je Pavličić.

Ona je rekla da je akreditacija postupak koji sprovodi Nacionalno akreditaciono tijelo i na osnovu kojeg utvrđuje i potvrđuje da određena organizacija ispunjava zahtjeve za obavljanje odgovarajućih poslova ocjenjivanja usaglašenosti, utvrđenih u odgovarajućim međunarodnim standardima i da je kompetentna za obavljanje tih poslova.

Pavličić je dodala da postoje neke neusaglašenosti koje treba otkloniti, ali da očekuju do kraja juna mogu dobiti Sertifikat o akreditaciji.

Iz IJZ su agenciji MINA pojasnili da se primjenom standarda želi ostvariti ideja “Jedan standard važi za jedno ispitivanje svuda u svijetu“ i da se samim tim dolazi do zaključka da su standardi neophodni za kvalitet i harmonizaciju između laboratorija i zemalja.

“Sertifikat o akreditaciji laboratorijama pomaže da utvrde da li svoj posao obavljaju stručno i u skladu sa odgovarajućim standardima i pruža im mjerila za održavanje te kompetencije uz stalnu mogućnost poboljšanja, a samim dobijanjem sertifikata postaju nacionalno i međunarodno priznate”, kazali su iz IJZ-a.

Bonus video: