Injac: Unaprijeđenje sistema odbrane jedan od nacionalnih prioriteta

Navodi se da su Injac i Akar poručili da su spremni za dalje intenziviranje saradnje dvije zemlje, realizacijom novih bilateralnih projekata, posebno imajući u vidu razvijenu vojnu industriju Turske

4502 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Unaprijeđenje sistema odbrane jedan je od nacionalnih prioriteta Crne Gore, poručila je ministarka odbrane Olivera Injac.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je Injac, koja se nalazi u crnogorskoj delegaciji na Samitu NATO u Briselu, razgovarala sa kolegama iz Turske, Grčke i Albanije, Hulusijem Akarom, Nikosom Panajotopulosom i Nikom Pelešijem.

Navodi se da su Injac i Akar poručili da su spremni za dalje intenziviranje saradnje dvije zemlje, realizacijom novih bilateralnih projekata, posebno imajući u vidu razvijenu vojnu industriju Turske.

"Injac je kazala da je dalje unaprijeđenje sistema odbrane jedan od nacionalnih prioriteta Crne Gore, te informisala turskog kolegu o procesu modernizacije Vojske Crne Gore (VCG) kroz opremanje jedinica i razvoj sposobnosti", kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je Injac istakla projekte vezane za nabavku vojne opreme turskih proizvođača i da se posebno zahvalila donaciji od 30 MPT pušaka Turske VCG.

Akar je rekao da je Crna Gora prepoznata kao kredibilan saveznik u Sjevernoatlantskom savezu, ističući njen doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti.

Injac NATO
foto: Ministarstvo odbrane

On je naglasio važnost ulaganja u nacionalne kapacitete sistema odbrane, kako bi se adekvatno odgovorilo na savremene bezbjednosne prijetnje i izazove.

Akar je istakao i posvećenost Turske unaprijeđenju odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, kao i otvorenost za razmatranje njenih novih modaliteta.

Iz Ministarstva odbrane naveli su da se Injac zahvalila Panajotopulosu na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj podršci Grčke na evropskom putu Crne Gore.

"Govoreći o konkretnoj saradnji na polju odbrane, Injac je podsjetila na značaj višegodišnje podrške Grčke u obrazovanju i školovanju budućih oficira VCG koji svoja znanja stiču na vojnim akademijama u Atini", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je posebno istaknuta saradnja dvije saveznice u okviru Alijanse, budući da je Grčka od juna 2018. godine, zajedno sa Italijom, nosilac Programa zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing).

Injac je u razgovoru sa Pelešijem iskazala zadovoljstvo intenzivnim odnosima dvije susjedne i prijateljske zemlje, koji su dodatno afirmisani članstvom u Alijansi.

Peleši se, kako se navodi, osvrnuo i na saradnju u okviru regionalnih inicijativa što, kako je kazao, svjedoči posvećenosti Crne Gore i Albanije jačanju dobrosusjedskih odnosa i međusobne podrške.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja o mogućnostima za unaprijeđenje saradnje dvije zemlje u domenu odbrane, u cilju jačanja njihove uloge u domenu sistema kolektivne bezbjednosti. Susreti su obavljeni na marginama NATO Samita, koji se danas održao u Briselu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: