RTCG između objektivnog i političkog

Vukčević je smijenjen većinom prisutnih poslanika DPS-a, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative, dok su protiv glasali Andrija Popović (LP) i Genci Nimambegu (FORCA)
66 pregleda 7 komentar(a)
Administrativni odbor, Nikola Vukčević, Foto: Luka Zeković
Administrativni odbor, Nikola Vukčević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.11.2017. 07:27h

Skupština Crne Gore razriješila je juče reditelja Nikolu Vukčevića iz Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Vukčević je smijenjen većinom prisutnih poslanika DPS-a, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative, dok su protiv glasali Andrija Popović (LP) i Genci Nimambegu (FORCA).

Administrativni odbor utvrdio je prošle srijede da je Vukčević prekršio Zakon o nacionalnom javnom emiteru, i predložio Skupštini da ga razriješi. Vukčević je, kako je ponovio juče presjednik Odbora Luiđ Škrelja, prihodovao od "Galileo production" 2.600 eura za režiranje dokumentarnog filma, o čemu ih je prethodno obavijestila Agencija za sprječavanje korupcije.

Nimanbegu je kazao da je konflikt interesa teško utvrditi i da neće podržati razrješenje Vukčevića. „Smatram da režiranjem dokumentarnog filma Vukčević nije ugrozio javni interes“, kazao je Nimanbegu. On je zatim “Vijestima” objasnio da nije uskratio kvorum za glasanje, jer bi se on našao neki drugi put.

"Tako bi postigao samo kratkoročan efekat", kazao je Nimanbegu.

Popović je kazao da LP poštuje Skupštinu i institucije, a ne bojkotuje ih. “Iznio sam svoj stav, glasao, ne vodeći računa,u konkretnom slučaju o potrebnoj većini, apsolutnoj ili prostoj”, kazao je Popović “Vijestima”.

Ljuiđ Škrelja (DPS) je naglasio da su nesporni prekršaji Vukčevića i da se preko toga "ne može preći".

Vukčević je “Vijestima” rekao da mu je čast što je bio potpredsjednik Savjeta RTCG, i da je miran po pitanju ove odluke Skupštine. "Naša Crna Gora se nalazi u procesu, a taj proces neminovno nameće da se napravi razlika između objektivnog i političkog, što je Savjet RTVCG - sa dosta posvećenosti uspio da uradi u minulom periodu,” rekao je “Vijestima”.

On se se zahvalio svima iz RTCG sa kojima je sarađivao na korektnoj saradnji kao i poslanicima Nimanbegu i Popović, "koji su pokazali stepen integriteta za poštovanje".

Predsjednik Savjeta Vladimir Pavićević zahvalio se Vukčeviću na angažovanju u Savjetu RTCG i naglasio da Skupština nije imala apsolutnu većinu za ovu odluku. "Što se tiče same odluke Skupštine, ona ima svoj način odlučivanja i odgovornosti pred građanima i tu odluku neću komentarisati", kazao je Pavićević.

Vukčević je jedan od članova Savjeta, koji je glasao za smjenu Rada Vojvodića sa mjesta generalnog direktora, kao i za izbor Andrijane Kadije na njegovo mjesto, čime je Javni servis iskliznuo iz ruku DPS.

S obzirom na to da je bivši član Savjeta RTCG Ivan Mitrović ranije podnio ostavku, ovo tijelo sada broji ukupno sedam članova. Prema Zakonu o nacionalnom javnom emiteru RTCG to je minimalan broj članova Savjeta kako bi to tijelo moglo "punovažno da radi i odlučuje".

Administrativni odbor trenutno ispituje konflikt interesa još pet članova Savjeta RTCG, za koje ASK prethodno donijelo odluku da su prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Ne zna se kako je nanijeta šteta

Član Savjeta RTCG Goran Đurović smatra da je Skupština požurila da razriješi Vukčevića, uz rizik pravljenja velike greške, zbog potrebe vladajuće političke garniture da povrati kontrolu nad Javnim servisom. On smatra da je odluka Administrativnog odbora "politička", jer nije utemeljena na pravosnažnoj odluci Upravnog suda.

"Vjerujem da će Sud poništiti odluku o navodnom sukobu interesa jer niko nije obrazložio kako je obavljanje njegovog honorarnog posla nanijelo štetu RTCG. Skupština neće moći da ispravi svoju grešku", kazao je Đurović Vijestima.

Dovoljna je bila većina prisutnih

Pogrešnim tumačenjem zakona doveli smo čitaoce u zabludu da je za razrješenje Vukčevića bila potrebna apsolutna skupštinska većina, a ne većina prisutnih poslanika, ukoliko imaju kvorum za odlučivanje.

Prema Ustavu, apsolutna većina je potrebna samo za razrješenje predsjednika države, premijera i članove Vlade...

Da bi spriječili razrješenje Vukčevića, poslanici, koji su glasali protiv, mogli su da napuste Skupštini kada je došlo do glasanja kako bi oduzeli kvorum odlučivanja. Zbog nenamjerne greške izvanjavamo se čitaocima.

Bonus video: