"ispunjavamo obaveze iz Poglavlja 27"

Mitrović: Nastavljamo da rješavamo crne ekološke tačke u CG, proaktivnim stavom dokazujemo posvećenost pristupanju EU

On je povodom završetka glavnog projekta remedijacije deponije opasnog industrijskog otpada Termoelektrana Pljevlja-deponija pepela i šljake Maljevac- koji je sproveden u okviru projekta "Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje" obišao tu lokaciju

4471 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Nastavljamo da rješavamo crne ekološke tačke u Crnoj Gori i to govori o značaju realizacije ovog projekta, a ovakvim proaktivnim stavom dokazujemo da smo posvećeni ispunjavanju naših obaveza iz Poglavlja 27 u procesu pristupanja EU, kazao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

On je povodom završetka glavnog projekta remedijacije deponije opasnog industrijskog otpada Termoelektrana Pljevlja-deponija pepela i šljake Maljevac koji je sproveden u okviru projekta "Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje" obišao tu lokaciju.

Mitrović je kazao da su osim Maljevca, trenutno posvećeni rješavanju problema rudnika "Šuplja stijena“ i da očekuju rezultat, a da je sa stanovišta Poglavlja 27, završetkom remedijacije deponije opasnog industrijskog otpada Termoelektrana Pljevlja ostvaren značajan napredak u implementaciji i sprovođenju pravne tekovine EU.

Mitrović u obilasku TE
foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Iz Ministarstva su značaj remedijacije istakli u pogledu kontrole i sprječavanja daljeg zagađenja opštine Pljevlja i prigradskih naselja s obzirom na to da je deponija pepela i šljake Maljevac prepoznata kao jedna od najizraženiji ekoloških problema u Crnoj Gori i od apsolutnih prioriteta za sanaciju u skladu sa ekološkim propisima.

"Glavni projekat remedijacije deponije urađen je shodno novom konceptu remedijacije u skladu sa Detaljnim prostornim planom TE Pljevlja koji podrazumijeva nastavak odlaganja (kasetni sistem) na deponiji Maljevac, uz faznu rekultivaciju kaseta, sve do konačne remedijacije ove lokacije, uz puno poštovanje ekoloških i bezbjednosnih standarda", navodi se u njihovom saopštenju.

Iz ovog resora su kazali da je kroz taj projekat koji se realizuje njihovim posredstvom i Agencije za zaštitu životne sredine kao implementacione jedinice, završena rekultivacija Kasete II, a da vrijednost izvedenih radova iznosi skoro četiri miliona eura.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić, koji je zajedno sa ministrom Mitrovićem obišao lokaciju, kazao je da mu je drago što se rješavaju ekološki problemi, i da "rješenjem ovog problema omogućavamo bolje uslove za život građanima Pljevalja, ali i cijele Crne Gore"

Preporučujemo za Vas