Pljevlja: Bolnici fali 30 doktora

Direktor Mile Goločevac tvrdi da je kvalitet zdravstvene zaštite na zadovoljavajućem nivou
339 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.11.2017. 20:08h

Direktor Mile Goločevac ističe da u bolnici trenutno rade 22 ljekara specijalista i dvoje sa subspecijalizacijom, a da je neophodno 50 do 55.

On je precizirao da nedostaju internisti, kardiolozi, anesteziolozi, gastroenteorolog, radiolozi, psihijatri...

“Može slobodno da se kaže da Pljevlja nijesu atraktivna destinacija za ljekare. Problem nedostatka ljekarskog kadra nije izaražen u drugim većim gradovima na sjeveru kao što je to u Pljevljima“, kazao je Goločevac “Vijestima”.

Goločevac kaže da najviše nedostaju specijalisti interne medicine i da imaju samo jednog internistu, nakon što je bolnicu nedavno napustio Predrag Stanković.

Iako bolnici nedostaje ljekara, Goločevac tvrdi da je kvalitet zdravstvene zaštite na zadovoljavajućem nivou i da se svi pregledi se obavljaju u predviđenim rokovima.

“Tako da skoro i nemamo listi čekanja“.

On je rekao da su prinuđeni da angažuje ljakare iz drugih zdravstvenih ustanova i dvojicu penzionisanih ljakara koji su radili u pljevaljskoj bolnici .

“Zahvaljujući angažovanju hirurga Dragana Kastratovića iz KC u Podgorici, u našoj bolnici se prvi put rade laparaskopske operacije. Angažovana je i Marina Mugoša Ratković nefrolog, dvojica kardiologa, tri anesteziologa i oftalmolozi iz Bijelog Polja, a prvi put angažovan je i fizijatar koji obavlja preglede”.

On kaže da očekuje da će se nedostatak kadra u narednom periodu djelimično ublažiti, nakon što se sa specijalizacije vrati 15 ljakara.

“Ove godine tri ljekara su se vratila sa specijalizacije, jedan specijalista oftalmologije, biohemije i ginekologije. Od ljekara koji su na specijalizaciji, četiri su iz oblasti interne medicine a jedan od njih bi trebalo u prvoj polovini naredne godine da počne da radi. Na specijalizaciji su i tri radiologa, dva hirurga, od kojih je jedna žena što će biti prvi put da naša bolnica ima ženu hirurga“.

Goločevac ističe da je pljevaljska bolnica jedina u Crnoj Gori paviljonskog tipa i da očekuje da će biti izgrađena nova bolnička zgrada.

“U 2016. i 2017. godini urađena je rekonstrukcija internog, hirurškog, pedijatrijskog i akušerskog i fizikalnog odjeljenja, upravne zgrade. Nedavno smo dobili novo sanitetsko vozilo, a do kraja godine očekujemo još jedno kao donaciju TIKA. Kupili smo i novi hirurški instrumentarij, novi ultrazvučni aparat, a od rudnika očekujemo da nam uskoro uruči gastroskop koji bolnica do sada nije imala“.

Hrapović ne zna kada će se graditi bolnica

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da je nedostatak ljekarskog kadra izražen u cijeloj Crnoj Gori, a posebno na sjeveru.

Istakao je da će problem pokušati da riješe kroz raspisivanje novih specijalizacija.

Precizirao je da je ove godine odobreno 85 specijalizacija i da će narednom periodu biti odobreno još 350.

“Preduzeli smo aktivnosti kako bismo vratili određen broj ljekara koji su napustili crnogorski zdravstveni sistem i smatram da je to dobar model jer ti ljekari imaju ogromano iskustvo u radu“.

Hrapović je istakao da će se u Pljevljima graditi nova zgrada bolnice, ali nije precizira kada, jer rade na pronalaženju modela finansiranja.

On je rekao da još nije urađen ni projekat zgrade.

Hrapović je kazao da pregovaraju sa Opštinom Pljevlja o ustupanja bez naknade lokacije za izgradnju stambene zgrade za zdravstvene radnike.

Ocijenio je da bi to uticalo na zadržavanje kadra u pljevaljskim zdravstvenim ustanovama.

Bonus video: