Ribarska inspekcija: Suzbićemo prodaju ribe na ulici, potrebna nam je pomoć

Čelnica Direktorata za ribarstvo tvrdi da se radi o “nesporazumu” što koleginica iz ribarske inspekcije istražuje novinarske izvore, a ne krivolovce. Legalni ribari tvrde da im je egzistencija ugrožena

13826 pregleda 6 komentar(a)
Registrovaqni ribari sortiraju ulov na brodu (ilustracija), Foto: Privatna arhiva
Registrovaqni ribari sortiraju ulov na brodu (ilustracija), Foto: Privatna arhiva

Ribarska inspekcija koja djeluje u sastavu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) djelovaće na suzbijanju nelegalne prodaje ribe u granicama svojih nadležnosti, ali joj je u suzbijanju te nelegalnosti potrebna pomoć kako legalnih ribara, tako i drugih nadležnih službi i same javnosti.

To je “Vijestima” kazala v.d. direktorice Direktorata za ribarstvo u MPŠV Katarina Burzanović.

Zamoljena da prokomentariše odnos ribarske inspekcije prema problemu nelegalne ulične prodaje ribe u Tivtu, na šta se žale uredno registrovani privredni ribari koji u regularnim uslovima prodaju svoj ulov na gradskoj pijaci, odnosno njihovo nezadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima ribarske inspekcije po tom pitanju, Burzanović je kazala da je MPŠV upoznata sa problemom prodaje ribe na ulici.

“Na konkretne prijave ribara iz Budve, u više navrata, inspektori su izlazili na lice mjesta i vršili nadzor. Njihova ovlašćenja su definisana članovima 113 i 114, Zakona o morskom ribarstvu. Mislim da je u navedenom slučaju anonimnog ribara iz Tivta, sporna isključivo lokacija za prodaju ribe, a to je ulica. Pretpostavljam da se prodaja ribe obavlja iz vozila, za koja naši inspektori takođe imaju ovlašćenja, po pitanju nadzora. U par situacija, po izjavama inspektora, a postoje i zapisnici o izvršenom nadzoru, nije nađena nikakva nepravilnost, jer je riba imala urednu deklaraciju i dokaz o porijeklu. Sporno je bilo jedino mjesto prodaje, za koje naši inspektori nemaju nadležnost, te stoga ne mogu zatečeno lice udaljiti sa mjesta prodaje. Ono što im ostaje kao mogućnost je da pozovu komunalnu policiju i obavijeste ih o uočenoj nepravilnosti”, kazala je Burzanović.

Problem nelegalne ulične prodaje ribe u Tivtu je ponovno eskalirao u proteklom periodu zbog čega je nekolicina legalnih i uredno registrovanih preduzetnika koji se bave privrednim ribolovom i sami na gradskoj pijaci legalno prodaju svoj ulov, veoma ugrožena. Oni, kako su “Vijesti“ već objavile, ističu da se od kada je počela pandemija korone i sa njome ekonomska kriza, legalna prodaja ribe u tom gradu smanjila za pola. U međuvremenu je opet eskalirala nelegalna prodaja u kojoj se riba i drugi morski organizmi, najčešće iz krivolova, prodaju na ulicama, direktno iz automobila, ili ih ti preprodavci nose direktno na kućne adrese kupaca.

“Ova pojava je u posljednje vrijeme toliko uzela maha da nam je egzistencija bukvalno ugrožena, ali nadležni državni organi ne preduzimaju skoro ništa da suzbiju ovaj vid sive ekonomije“, ispričao je “Vijestima“ jedan od tivatskih legalnih privrednih ribara koji nije želio da mu se ime nađe u novinama.

Te njegove tvrdnje i navodi u tekstu, u međuvremenu su izazvale reakciju ribarske inspektorke Dragane Kandić Perović koja je u mejlu poslatom novinaru i sa kojim je upoznato više njenih kolega iz MPŠV, između ostalog ustvrdila da su “prava i obaveze inspektora propisane u čl. 113 Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi i u tom članu Zakona nigde ne piše da inspektori za ribarstvo kontrolišu uličnu prodaju ribe“,

“Strogo su propisana mjesta na kojima se vrši kontrola prometa ribe. Prodaja sa javnih površina je isključiva nadležnost komunalne inspekcije”, istakla je inspektorka koja je novinaru poručila i da je “cio tekst uperen protiv rada inspekcije, nažalost, mi znamo i ko vam ga je dao i ko vas je kontaktirao da ga napišete”.

Zamoljeni da prokomentarišu ovakve stavove svoje službenice, posebno onaj da ribarska inspektorka navodno zna ko su novinarskiu izvori, te da li to znači da se ribarska inspekcija bavi uhođenjem novinara, a ne sprečavanjem krivolova i nelegalne prodaje ribe i drugih morskih organizama, Burzanović je “Vijestima” kazala da joj je “žao zbog očiglednog nesporazuma sa inspektorkom Kandić”.

“Smatram da se zajedničkim pristupom, uz međusobno razumijevanje, može doći do rješenja ovog problema. Direktorat za ribarstvo je otvoren za svaku vrstu saradnje, stoga nema potrebe da ribari budu anonimni, naprotiv, pozivam ih da na svaku uočenu nepravilnost reaguju i prijave nadležnom inspektoru”, kazala je Burzanović.

Šta zakon omogućava ribarskoj inspekciji

Shodno čalnu 113 zakona o morskom ribarstvu i marikulturi za koji inspektorka Dragana Kandić Perović tvrdi da „u tom članu Zakona nigdje ne piše da inspektori za ribarstvo kontrolišu uličnu prodaju ribe”, Ribarska inspekcija, kako stoji, “pored ovlašćenja inspektora utvrđenih zakonom kojim se uređuje inspekcijski nadzor”, ima i ovlašćenja da pregleda i kontroliše pijace, skladišta, ugostiteljske objekte, odnosno restorane, pristaništa-luke, mol i slične objekte od značaja za promet ribe i drugih morskih organizama, kao i ribljih proizvoda; uđe u prostorije, pored brodske kućice, ili vozilo u kome se riba i drugi morski organizmi ili ribarska oprema drži ili transportuje i izvrši pregled prostorija ili vozila i zaustavi vozilo u kojem se riba transportuje; zaustavi vozilo u svrhu provjere da li ima ribe i drugih morskih organizama; ispita osobu koja, prema njegovom mišljenju, može da obezbijedi informacije koje su mu potrebne u vršenju inspekcijskog nadzora; zaustavi i izvrši pregled vozila za koje osnovano sumnja da nosi ribu koja je ulovljena u krivolovu ili korišćenjem nedozvoljene ribarske opreme.

Član 114 istog zakona pored ostalih upravnih mjera utvrđenih Zakonom o inspekcijom nadzoru, ribarskom inspektoru daje i ovlašćenja da: naredi zaustavljanje vozila za koje osnovano sumnja da nosi ribu i druge morske organizme i opremu korišćenu za taj ulov u prekršaju; naredi predaju predmeta za koje opravdano sumnja da su korišćeni u prekršaju; zaplijeni ribolovni plovni objekat, prevozno sredstvo, ribarsku opremu, dokumenta i druge predmete, kojim je počinjen prekršaj, te zabrani iskrcavanje, izlaganje za prodaju, trgovinu, transport i posjedovanje ribe i drugih morskih organizama i ribljih proizvoda, kao i upotrebu ribe i drugih morskih organizama i ribljih proizvoda u restoranima suprotno ovom zakonu.

Burzanović nije konkretno odgovorila na molbu “Vijesti” da prokomenatriše nepostupanje ribarske inspekcije prema suzbijanju nelegalne ulične prodaje ribe u vezi gorepomenutih zakonskih odredbi, odnosno da li dopis inspektorke Kandić-Perović novinaru potvrđujue da ta državna službenica ne poznaje odrebe zakona čiju primjenu i poštovanje treba da sprovodi po slušbenoj dužnosti.

Bonus video: