Konkurs se završava danas

Radunović i Injac Stevović kandidati za dekana Medicinskog fakulteta

Mandat dekana, odnosno direktora univerzitetske jedinice traje tri godine, sa mogućnošću još jednog uzastopnog izbora

47241 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Medicinski fakultet, Foto: ucg.ac.me
Medicinski fakultet, Foto: ucg.ac.me

Na konkurs za izbor dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore do juče su se javila dva kandidata – aktuelni rukovodilac te ustanove Miodrag Radunović i vanredna profesorica Lidija Injac Stevović.

To je „Vijestima“ potvrdilo više izvora iz te ustanove, ali i iz Rektorata UCG.

Konkurs se završava danas, a po pravilu ostavlja kraći dodatni rok zbog kandidatura koje bi eventualno mogle stići putem pošte.

Radunović je na čelu Medicinskog fakulteta od 2018. Redovni je profesor na toj univerzitetskoj jedinici.

Prije imenovanja na funkciju dekana, bio je poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore i šef poslaničkog kluba te partije. Obavljao je i funkcije ministra rada i socijalnog staranja i ministra zdravlja. Ostavku na funkciju ministra zdravlja podnio je 2014, nakon infekcije u bjelopoljskoj bolnici i smrti jedne bebe.

Miodrag Radunović
Miodrag Radunovićfoto: Savo Prelević

Nedugo nakon podnošenja ostavke, imenovan je za savjetnika tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Profesorica Injac Stevović, stoji u njenoj biografiji objavljenoj na sajtu Medicinskog fakulteta, završila je krajem osamdesetih godina medicinu na fakultetu u Prištini. Specijalizirala je psihijatiriju, magistarski rad odbranila 2006. na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorsku disertaciju 2011. na Medicinskom fakultetu UCG.

Radila je u više zdravstvenih ustanova, uključujući Klinički centar, podgorički dom zdravlja, bila načelnik u nekadašnjem Zdravstvenom centru MUP-a Crne Gore.

Lidija Injac Stevović
Lidija Injac Stevovićfoto: Zoran Đurić

Bila je vodeći istraživač na evropskim projektima, pohađala više međunarodnih edukacija, a autor je brojnih radova koji se objavljeni u međunarodnim i nacionalnim stručnim časopisima.

Prema Statutu UCG, dekan se bira iz reda zaposlenih sa akademskim odnosno naučnim zvanjem, u radnom odnosu na univerzitetskoj jedinici jedinici.

Prema proceduri, nastavno-naučno vijeće univerzitetske jedinice imenuje izbornu komisiju, iz redova članova tog tijela.

Izborna komisija dostavlja vijeću univerzitetske jedinice listu prijavljenih kandidata sa mišljenjem o ispunjenosti uslova. Nakon toga, vijeće zakazuje sjednicu sa rokom ne dužim od 14 dana od dana kada im je komisija dostavila izvještaj. Tokom te sjednice, kandidati izlažu svoje programe razvoja ustanove.

Najduže 14 dana nakon predstavljanja programa, vijeće univerzitetske jedinice organizuje izbornu sjednicu, a članovi tajnim glasanjem biraju novog dekana.

„Smatra se da je utvrđen predlog za izbor dekana kada kandidat dobije većinu glasova od ukupnog broja članova vijeća“, stoji u Statutu UCG.

Vijeće nakon toga svoj predlog šalje Upravnom odboru UCG, a mišljenje na taj predlog daje i rektor.

Mandat dekana, odnosno direktora univerzitetske jedinice traje tri godine, sa mogućnošću još jednog uzastopnog izbora.