agencija dala dvije preporuke

KCCG ne sprovodi preporuke ASK

Perović se obratila ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović zbog nepostupanja najveće zdravstvene ustanove u državi

4127 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da postupak zapošljavanja u Kliničkom centru Crn Gore (KCCG) predstavlja ugrožavanje javnog interesa prilikom, ali i obavijestila Ministarstvo zdravlja da najveća zdravstvena ustanova u državi nije postupila po datim preporukama.

To se navodi u informaciji koju potpisuje direktorica Agencije Jelena Perović.

Ovaj slučaj pokrenut je na osnovu prijave zviždača.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da se u postupcima po prijavama zviždača postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka, kako u pogledu identiteta zviždača, tako i u pogledu sadržaja prijave.

Agencija je sredinom decembra donijela mišljenje da je postupak zapošljavanja po osnovu javnog oglasa iz marta prošle godine predstavlja “ugrožavanje javnog interesa” i “može uticati na narušavanje integriteta KCCG”.

U tom smislu, Agencija je dala dvije preporuke KCCG u cilju otklanjanja nepravilnosti.

U izvještaju KCCG, koji je Agenciji dostavljen 26. januara, navedeno je da je KCCG započeo pripreme izmjena interne procedure za sprovođenje postupka zasnivanja radnog odnosa u KCCG.

“Agencija je izvršila provjeru realizacije preporuka iz mišljenja, nakon čega je dopisom 14. maja obavijestio Agenciju da nije usvojena interna procedura za sprovođenje postupka zasnivanja radnog odnosa u KCCG u dijelu koji se odnosi na kriterijume za izbor i donošenje odluke za izbor kandidata, niti je uvedena obaveza sačinjavanja zapisnika ili izvještaja o sprovedenim intervjuima, na osnovu kojeg bi se moglo utvrditi na koji način je vršeno pojedinačno ocjenjivanje i bodovanje postavljenih kriterijuma”, navodi se u informaciji.

Perović je obavijestila resor Jelene Borovinić Bojović o tome kako bi Ministarstvo, kao organ koji vrši nadzor nad radom KCCG, preduzelo sve neophodne aktivnosti u cilju realizacije datih preporuka.

Preporučujemo za Vas