Radnici TUP "Brskovo" tvrde da im ne pomažu ni sudske presude

Tvrde da je sadašnji predstavnik te firme Privrednom sudu dostavljao lažna dokumenta

3066 pregleda 0 komentar(a)
Hotel “Bijela rada”
Hotel “Bijela rada”

Bivši radnici TUP “Brskovo”, u čijem sklopu je hotel “Bijela rada” ogorčeni su zato što im potraživanja iz radnog odnosa poslije dugog niza godina nisu isplaćena, čak ni na osnovu odluka suda.

Oni traže svoja potraživanja po sudskim presudama iz 2014. godine, za dugovanja od 2008. godine i ranije.

Radislav Laco Pavićević je kazao da je u Privrednom sudu u BIjelom Polju sudskim poravnanjem TUP “Brskovo” obavezan da na ime duga po osnovu neisplaćenog prekovremenog rada za 2008. godinu i neisplaćene otpremnine isplati iznos od 3.400 eura u roku od 15 dana.

“Do danas, međutim, nisam dobio ni centa, i pored više obećanja rukovodioca TUP “Brskovo” Suada Pilice. Evo prolazi osma godina da nisam dobio ništa, pa se pitam kako pojedincima može biti da ne poštuju sudske presude bez ikakvih posljedica.

Pitamo se da li ljudi u sistemu imaju ikakvu kontrolu kada smo u pitanju mi obični smrtnici. Zamislite da vam neko osam godina duguje toliki novac a vi nemate za osnovne stvari za život”, pitao je Pavićević.

Njegov kolega Ljubo Cvijović je ispričao da je pored muke što potražuje 2.750 eura, imao prilike da uvidi da je ono što je radio Pilica, kako je naveo, “čisti kriminal”.

“Od tolikog duga moj advokat Musa Radojević i Suad Pilica su sklopili poravnanje da mi firma isplati samo 2000 eura, koje nažalost do danas nisam dobio. Pošto sam čekao na isplatu od 2011. godine, žalio sam se Privrednom sudu prije tri godine. Od predsjednika Suda Blaža Jovanovića dobili smo dokumentaciju koju je tom sudu uputio Pilica u kojoj postoje lažni dokumenti. Naime, Privrednom sudu je poslat lažni dokument - Ugovor o cesiji, u kojem stoji da je stečajni dužnik koga predstavlja Suad Pilica u navodnom zahtjevu za izmirenje duga po cesiji broj 12/15 od 1. marta 2015. godine, prema meni, u iznosu od 1.050 eura. U navodnom ‘dokumentu’ koji je dobijen iz Privrednog suda, TUP “Brskovo” upućuje dopis Opštini Bijelo Polje, Sekretarijatu za finansije i ekonomski razvoj u kojem stoji: ‘Obraćamo se ovim zahtjevom da izmirite obaveze Ljuba Cvijovića iz Bijelog Polja po ugovoru o cesiji broj 12/13 u iznosu od 1050 eura, koje potražuje od nas kao stečajni povjerilac. Po planu reorganizacije st.br 41/07 a mi od vas za pružene usluge i po iskazanom dugu sa vaše kartice’, koje potpisuje Pilica”, kazao je Cvijović.

U drugom, kako navodi, “lažnom dokumentu” Pilica je Privrednom sudu dostavio Ugovor o cesiji.

“Dokument je sa mojim lažnim potpisom, bez potpisa i pečata Opštine, u kojem stoji da Opština treba da isplati taj iznos od 1.050 eura”, priča Cvijović.

Pojašnjava da je Privrednom sudu dostavio dokument koji se odnosi na raniju isplatu koju je obavio bivši akcionar (direktor Velibor Kljajević), prema kojoj je njemu, nakon vještačenja kao i svim radnicima isplaćeno 950 eura, na ime dugovanja za plate.

“Sve ove laži mu nisu bile dovoljne, pa je posegao za tužbom Osnovnom sudu prema meni, u kojoj je naveo da mu ja dugujem 250 eura, te da sam od Brskova uzeo akontaciju od 950 eura, i da sam za salu za svadbu svoje kćerke njemu dužan još 1.300 eura, za sto osoba, odnosno za prazne stolice. Po tom njegovom proračunu ispada da mu dugujem 250 eura. Nevjerovatno je da u toj tužbi tvrdi da mi TUP Brskovo dao akontaciju 2015. godine u iznosu tih 950 eura, iako sam ja firmu napustio 2004. godine, kada je izvršeno poravnanje da firmi ne dugujem ništa, za šta posjedujem rješenje. Naime, Pilica je zloupotrijebio dokument Velibora Kljajevića, pa u Informaciji upućenoj Privrednom sudu Pilica tvrdi da sam ja isplaćen u cjelosti sa 950 eura, a potom taj isti podatak upotrebljava za tužbu, sada više ne pominje cesiju već izmišlja dug za salu od 1,300 eura”, kazao je Cvijović..

Radnici se pitaju da li za ove kriminalne radnje znaju sud i drugi akcionari.

TUP Brskovo je nekada zapošljavao više od stotinu radnika. J.Ć.

Pilica: Izmirili smo sve obaveze, Cvijović dužan nama, a ne mi njemu

Predsjednik odbora direktora TUP “Brskovo” u stečaju Suad Pilica je kazao da su navodi Ljuba Cvijovića netačni.

“Preduzeće je akcionarsko društvo i Cvijović je i sam akcionar, te je upoznat ko su akcionari društva, odnosno vlasnici, a te podatke može da pronađe svako ko je zainteresovan kod državnog organa CDA u Podgorici.

Takođe, kod CRPS-a se može naći podatak koga ja zastupam. U preduzeću je vršena kontrola cjelokupnog poslovanja i za prethodni period od Poreske uprave, policije i Tužilaštva, pa je predmet kontrole bio svaki radnik pojedinačno, bivši i sadašnji, odnosno obračun poreza, te je više puta vršena revizija poslovanja od strane ovlašćenih nezavisnih revizora, i utvrđeno da nije bilo nepravilnosti. Netačni su navodi Cvijovića o isplatama, jer je njemu isplatu od 950 eura vršilo preduzeće “Brskovo” preko žiro-računa, a dug na koji se poziva od 2.000 eura je kompenzovan i to za svadbu koju nije platio za svoju kćerku u iznosu od 1.300 eura i dug koji je ranije imao od 950 eura, tako da je ostao dužan 250 eura, za šta smo podnijeli tužbu sudu“, kazao je Pilica.

Istakao je da nikakva lažna dokumenta nisu dostavljana Privrednom niti bilo kojem drugom sudu, već zvanična knjigovodstvena dokumenta preduzeća, koja su bila predmet mnogih kontrola. Da Cvijović ne govori istinu ukazuje nesporna činjenica - da ima pravo na naplatu, ako mu je mi uskraćujemo, mogao bi to učiniti u postupku preko javnog izvršitelja. Očigledno se zabrinuo što nezakonito koristi prostorije preduzeća na Kisjelim vodama, te u njima stanuje bez naknade, i da će morati i to da plati”, kazao je Pilica.

Bonus video: