VIDEO "Požurite, jer krv je lijek, a njegova jedina fabrika si ti"

z Crvenog krsta su poručili da ukoliko ste vakcinisani Fajzerovom vakcinom protiv koronavirusa, krv možete dati već nakon 48 sati, a u slučaju da ste primili Sinofarm, AstraZeneku ili Sputnjik vakcinu, krv možete dati nakon četiri sedmice od posljednje vakcinacije

5646 pregleda 0 komentar(a)
Košarkaš Budućnost Volija Luka Mitrović, Foto: Printscreen
Košarkaš Budućnost Volija Luka Mitrović, Foto: Printscreen

Crveni krst Crne Gore i Zavod za transfuziju krvi Crne Gore danas kreću u implementaciju promotivne kampanje "#DDK (dobrovoljno davalaštvo krvi) izazov", saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

U saopštenju se navodi da muškarci krv mogu dati četiri, a žene tri puta godišnje, u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore svakog radnog dana od sedam do 14:30 časova.

U videu pogledajte smjernice košarkaša KK Budućnost VOLI i "požurite jer krv je lijek, a njegova jedina fabrika si ti".

Iz Crvenog krsta su poručili da ukoliko ste vakcinisani Fajzerovom vakcinom protiv koronavirusa, krv možete dati već nakon 48 sati, a u slučaju da ste primili Sinofarm, AstraZeneku ili Sputnjik vakcinu, krv možete dati nakon četiri sedmice od posljednje vakcinacije.

"U Crnoj Gori procenat dobrovoljnog davalaštva krvi iznosi 2,8%, a preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) su da u našoj zemlji bude bar 4% davalaca krvi da bismo imali sigurne količine krvi. Kako bi se podigla svijest o značaju dobrovoljnog davanja krvi, naročito kod mladih osoba, kreirana je kampanja sa ciljem informisanja i motivisanja građana da se u značajnijoj mjeri uključe u djelatnost dobrovoljnog davalaštva krvi. U kampanju su se uključile kako javne ličnosti, tako i građani, a cilj je da se okupi što veći broj dobrovoljnih davalaca krvi iz redova mlađe populacije, koji će nakon davanja krvi, putem društvenih mreža, izazvati sljedeću osobu na dobrovoljno davanje krvi. Prebacivanjem izazova sa jedne na sljedeću osobu želimo održati kontinuitet u informisanju građana o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, ali i obezbijediti kontinuirane zalihe zdrave, sigurne krvi", piše u saopštenju Crvenog krsta Crne Gore.

Bonus video: