MCP: Inspekcija naložila manastiru da podnese zahtjev za izdavanje konzervatorskih uslova

Navode da je predstavnik Mitropolije izjavio da nije bio upoznat da je potrebno obratiti se Upravi za zaštitu kulturnih dobara radi redovnog održavanja sanitarnog čvora

19493 pregleda 328 reakcija 33 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock

Odsjek za inspekciju za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine Uprave za inspekcijske poslove izvršili su inspekcijski pregled u Cetinjskom manastiru i naložili Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP), odnosno Cetinjskom manastiru da podnese zahtjev za izdavanje konzervatorskih uslova Upravi za zaštitu kulturnih dobara i da o tome u roku od tri dana obavijesti nadležnu inspekciju, saopštili su iz MCP.

Iz MCP su kazali da je inspekcija posjetila manastir povodom adaptacije sanitarnog čvora, koji je na tom mjestu napravljen prema revidovanom i odobrenom projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture od 15. juna 1984. godine.

Navode da je predstavnik Mitropolije izjavio da nije bio upoznat da je potrebno obratiti se Upravi za zaštitu kulturnih dobara radi redovnog održavanja sanitarnog čvora.

"U konkretnom slučaju se, dakle, nije radilo niti je postajala namjera bilo kakve devastacije prostora Cetinjskog manastira, već se Mitropolija i Uprava Cetinjskog manastira neprestano trude na njegovom održavanju i očuvanju. Ne vidimo razloga da ovaj događaj izaziva bilo kakvu uznemirenost u javnosti, osobito imajući u vidu činjenicu da će dobiti svoj institucionalni epilog u skladu sa zakonom", kazali su iz MCP.

Bonus video: