I Stijepović zasadio crni bor: Ova gradska uprava ne betonira Glavni grad

Stijepović je kazao da je Podgorica usvojila i primjenjuje brojna strateška dokumenta iz oblasti zaštite životne sredine
99 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2017. 13:52h

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kazao je da su u gradskoj upravi čvrsto opredijeljeni da sačuvaju svaki kvadratni metar do sada izgrađenih zelenih površina i da žele da izgrade nove iz budžeta grada ili kroz partnerstva.

Stijepović je, nakon što je zasadio jednu od 100 sadnica crnog bora u Zlatičkoj šumi, kazao da su u poslednje tri godine izgradili 120 hiljada kvadratnih metara zelenih površina.

"Sa ovih 100 imamo 2. 833 sadnica, što najbolje govori o tome da ova gradska uprava ne betonira Glavni grad. Na svakom koraku gdje je to moguće...pokušavamo i uspijevamo da stvaramo nove zelene površine", istakao je Stijepović.

On je kazao da je Podgorica usvojila i primjenjuje brojna strateška dokumenta iz oblasti zaštite životne sredine, istakavši da žele da Podgorica bude 'zelena oaza'.

U Glavnom gradu, kako je istakao, još uvijek nijesu uradili procjene kolika je nastala šteta od mnogobrojnih požara, navodeći da nove požare sprečavaju uklanjanjem suvih stabala na brdima Gorica i Ljubović.

Direktor agencije "Comfortably Numb" i festivala City Groove, Dragan Bulajić, kazao je da festival, osim što se bavi muzikom, želi da pokaže i svoju društvenu odgovornost.

"Ovo je naš mali doprinos, sa željom da podstaknemo neke veće kompanije da slijede naše korake ...", kazao je Bulajić.

Direktorica preduzeća "Zelenilo" Radmila Vujošević je istakla da akcija ima veliki značaj za Glavni grad i zahvalila svim donatorima koji su pomogli da grad izgleda ljepše i zelenije.

"Grad ulaže sredstva za održavanje javnih zelenih površina. Održavamo oko 655 hiljada metara klvadratnih zelenih površina, 5.300 stabala u drvoredima, 336 hektara park šuma , oko 1.700 komada parkovskog mobilijara...", kazala je Vujošević.

Predstavnica UNDP Aleksandra Kiković je naglasila da je sadnja bora značajan doprinos borbi protiv klimatskih promjena, jer svaki hektar šume u toku jednog dana apsorbuje 900 kilograma ugljen-dioksida, koji je glavni izazivač klimatskih promjena.

Upitne reference

Pomoćnica sekretara za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Lazarela Kalezić, je komentarišući istraživanje koje je pokazalo da je Podgorica na 31. mjestu od 42. grada kada je riječ o zelenim površinama, kazala da je tema istraživanja kompleksna i dovodi u nedoumicu način i primjena metodologije koja je ovog puta primijenjena.

"Takođe, reference koje se tiču praćenja stanja vegetacije na određenim prostorima su upitne kada je ovo istraživanje u pitanju, jer je praksa pokazala da su terenska istraživanja nešto što morate vezati za određenu ocjenu stanja zelenih površina", ocijenila je Kalezić.

Podgorica nije, kako je kazala, nikada dobila negativnu ocjenu stanja zelenih površina od relevatnih međunarodnih organizacija, čiji je član.

Galerija

Bonus video: