ključno da sve reforme budu fiskalno održive i zasnovane na dokazima

UNICEF: Novim budžetom planirano ulaganje u djecu

Oni su čestitali Vladi i Skupštini na usvajanju budžeta, a smatraju da uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola i usvajanje dječjeg dodatka za svu djecu uzrasta do šest godina predstavljaju korake u dobrom smjeru

4731 pregleda 0 komentar(a)
Šef predstavništva UNICEF-a u CG, Duško Miljanić, Foto: UNICEF
Šef predstavništva UNICEF-a u CG, Duško Miljanić, Foto: UNICEF

Uprkos socio-ekonomskoj krizi izazvanoj pandemijom, izglasani budžet za 2021. godinu uključuje sredstva za finansiranje najvažnijih ulaganja u djecu i porodice, saopšteno je iz UNICEF-a.

Oni su čestitali Vladi i Skupštini na usvajanju budžeta, a smatraju da uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola i usvajanje dječjeg dodatka za svu djecu uzrasta do šest godina predstavljaju korake u dobrom smjeru.

Međutim, dodaju, za punu podršku svakom djetetu i porodici potrebno je još mnogo toga, a ključno je da sve reforme budu fiskalno održive i zasnovane na dokazima.

"UNICEF pozdravlja posvećenost Ministarstva finansija i socijalnog staranja da osigura finansiranje najvažnijih usluga za najugroženiju djecu, poput dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i servisa ’Porodični saradnik’, kojim se jača biološka porodica i tako sprečava odvajanje djeteta od porodice usljed krize. UNICEF poziva Vladu da osigura održivo finansiranje ovih kritičnih usluga prilikom i planiranja budućih budžeta i spreman je da joj pruži podršku u ovom procesu", istakao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Iz UNICEF-a ističu da je najmanje svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku od siromaštva, a da je socio-ekonomska kriza izazvana koronavirusom sigurno povećala ovaj broj.

Obezbjeđivanje pristupa svakom djetetu i porodici kvalitetnim zdravstvenim i uslugama socijalne i dječje zaštite, zatim obrazovanju, sportu i kulturi, sada je važnije nego ikad kako bi se ublažile negativne posljedice krize, smatraju oni.

Preporučujemo za Vas