Djeca kod majke, tražiće se utvrđivanje odgovornosti policije, roditelja, sudskog izvršitelja...

Majka djece O.B. "Vijestima" je kazala da je podnijela krivične prijave protiv više lica koja su snimala i dijelila video privođenja bivšeg muža, pritom kršeći pravo na privatnost njihove djece

42066 pregleda 772 reakcija 59 komentar(a)
Direktorica Centra za socijalni rad Marija Popović, Foto: Vijesti
Direktorica Centra za socijalni rad Marija Popović, Foto: Vijesti

Maloljetna djeca T.B. čije su jučerašnje privođenje po osnovu sudske presude kamerama pratile komšije, dobro su i nalaze se kod majke.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) kazali su da će tražiti od nadležnih organa utvrđivanje odgovornosti i policijskih službenika, roditelja, sudskog izvršitelja, Centra za socijalni rad (CSR).

"I tražiću od nadležnih organa utvrđivanje odgovornosti svih njih", poručio je Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović.

Iz podgoričkog CSR kazali su da su pokrenuli postupak preispitivanja odgovornosti svih učesnika u događaju, te da njihov službenik, prema snimku koji je objavljen na društvenim mrežama, nije vukao, niti na bilo koji način represivno djelovao nad djecom.

Majka djece O.B. "Vijestima" je kazala da je podnijela krivične prijave protiv više lica koja su snimala i dijelila video privođenja bivšeg muža, pritom kršeći pravo na privatnost njihove djece.

Na društvenim mrežama objavljen je video sniman tokom privođenja T.B. iz Podgorice. Na videu koji su snimale okupljene komšije, prikazana su i maloljetna djeca, u trenutku kad ih majka preuzima od oca.

Navodeći da je policija postupala zakonito i prema hitnom nalogu suda, iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na čijem je čelu Sergej Sekulović kazali su da privedeni otac djece u kontinuitetu nije postupao u skladu sa rješenjem kojim se majci omogućava da, na svojoj adresi, nesmetano održava lični kontakt sa djecom.

Prema dokumentaciji u koju su "Vijesti" imale uvid, Osnovni sud u Podgorici u decembru 2019. donio je presudu prema kojoj je T.B. kažnjen 500 eura, jer nije omogućava ostvarenje ličnog kontakta djece sa majkom.

Kako T.B. nije izvršio svoju obavezu, njemu je izrečena kazna zatvora u trajanju 30 dana. Sud je odlučio i da za to vrijeme maloljetna djeca borave kod majke, na njenoj adresi.

Na pitanje novinara da li je službenik CSR tokom privođenja oca djece postupao profesionalno, direktorica Centra Marija Popović kazala je da nisu imali sve informacije u vezi sa slučajem.

"Nismo obaviješteni o razlozima izvršenja sudske presude", kazala je ona, dodajući i da bi trebalo uspostaviti protokol postupanja u ovakvim slučajevima. Na pitanje da li u takvim situacijama dijete preuzima službenik Centra ili roditelj, ona je kazala da CSR "ne može da djeluje represivno niti da uzima dijete na silu".

"Mi smo savjetodavni organ", kazala je Popović, dodajući i da CSR preispituje roditeljske podobnosti. Pojasnila je i da, ako je jedan roditelj lišen slobode, drugi ima zakonsku obavezu da se stara o maloljetnoj djeci. Ako i taj roditelj nije u mogućnosti da se stara o djeci, dodala je ona, CSR preduzima druge mjere vezano za smještaj djece, poput hraniteljstva.

"Ako postoji bilo kakav propust Centra, biće sproveden postupak utvrđivanja odgovornosti", rekla je Popović i dodala da postupanje službenika CSR provjerava i socijalna inspekcija.

Na pitanje ko je odgovoran jer se privođenje desilo dok su maloljetna djeca bila tu, ona je kazala da "svi su odgovorni".

"Postoji bolji način da se ovakve stvari izvršavaju", kazala je ona. Popović je rekla i da je spremna da snosi odgovornost.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić posjetio je djecu. Iz tog resora prethodno su apelovali na javnost da ne dijeli sadržaje poput onog koji je snimak tokom privođenja T.B.

"Ministarstvo apeluje na javnost da je zaštita najboljeg interesa djece prioritet cijelog društva i da se video sadržaji na kojima se vide djeca ne objavljuju po društvenim mrežama, jer se djeca time dodatno viktimizuju, krše njihova prava i ugrožava dobrobit", poručili su iz MFSS.

Iz MUP-a su apelovali na nadležne organe da iskoriste sve zakonske mogućnosti i da se u interesu djece omogući izlazak na slobodu njihovog oca, uz istovremen apel i na roditelje "da poštuju sudske odluke i da pred sobom imaju samo i isključivo interes svoje djece".

Zaštitu identiteta učesnika konkretnog postupka tražio je i vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić.

U saopštenju navodi i da se dijeljenjem snimka na društvenim mrežama, odnosno otkrivanjem identiteta porodice, ne doprinosi ugrožavanju prava djece.

Povodom snimka koji je zabilježen u Podgorici, na kom se vidi postupanje prema djeci u prisustvu službenika CSR i Uprave policije, Burić je od zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici zatražio i da preispita da li je u postupanju bilo kog lica učinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Bonus video: