Voda i dalje teče opasnim cijevima

Zbog štetnosti, azbestne cijevi odavno se ne koriste za vodosnabdijevanje u zemljama EU. U Pljevljima još postoji 25,5 kilometara cijevi koje imaju kancerogena dejstva

33293 pregleda 11 komentar(a)
Izvorište Breznica, Foto: Goran Malidžan
Izvorište Breznica, Foto: Goran Malidžan

U pljevaljskom Vodovodu ima oko 25,5 kilometara azbestnih cijevi, koje se zbog štetnosti odavno ne koriste za vodosnabdijevanje u zemljama Evropske unije.

U Crnoj Gori upotreba azbestnih vlakana zabranjena je 2016. kada je usvojen Zakon o životnoj sredini.

“Azbestno-cementnih cijevi u pljevaljskom vodovodu ima oko 25 kilometara, od toga od izvorišta u Odžaku nepunih 19 kilometara. Svi znamo upitnost njihovog zdravstvenog stanja za piće i vodu. Izgradnjom novog cjevovoda došlo bi se u situaciju da se iz upotrebe isključi azbestno-cementni cjevovod. Poznato je da se već od 1980. godine više ne koriste azbestcementne cijevi, kao i da se one u svim vodovodima postepeno napuštaju jer, između ostalog, teško je na tržištu pronaći rezervni materijal za održavanje i dogradnju”, rekao je vršilac dužnosti direktora pljevaljskog Vodovoda Veselin Sekulić.

Za izgradnju dovodnog i povratnog vodovoda iz Odžaka potrebno je izdvojiti preko sedam miliona eura.

Osim dovodnog vodovoda iz Odžaka, preko pet kilometara azbestnih cijevi nalazi se na vodovodu od izvorišta Jugoštice do bazena na Bogiševcu. Svi ovi vodovodi rađeni su osamdesetih godina prošlog vijeka.

Prije dvije godine, Vodovod je započeo rekonstrukciju postrojenja Pliješ, koja se radi u tri faze.

“U toku ove godine nakon završetka II faze rekonstrukcije planirani su radovi III faze - projekat SCADA sistem automatskog upravljanja koji će finansirati Direkcija za investicije Opštine Pljevlja. Planirano je povezivanje sistema vodosnabdijevanja “Pliješ“, pumpna stanica “Podpliješ”, pumpna stanica “Breznica”, Bogiševac - pumpna stanica “Podbogiševac”. Vrijednost radova je 124.000 eura. Ovaj projekat će donijeti velike uštede električne energije, efikasnosti rada postrojenje, smanjenje potreba radne snage, što će se manifestovati kroz ušdete u finansijskom smislu“, istakao je Sekulić.

Isiče da je fabrika za preradu pitke vode “Pliješ” napravljena 1980. godine i da je projektovana za preradu izvorske vode (taloženje, filtriranje i hlorisanje).

“Zbog velikih gubitaka u distributivnoj mreži, potrebno je proizvoditi velike količine vode, a kako ne postoji adekvatna tehnologija za preradu jezerske vode, javlja se problem sa mutnoćom. Na Breznici i Bogiševcu se vrši tretman - hlorisanje vode, što obezbeđuje konstantnu ispravnost u smislu mikrobiološkog aspekta, ali takođe je prisutan problem sa velikim odstupanjima parametra mutnoće”, kazao je Sekulić.

Tvrdi da je Vodovod u prethodnom periodu u saradnji sa osnivačem Opštinom Pljevlja i Vladom radio na rješavanju problema.

“Imamo glavni projekat rekonstrukcije cjevovoda a taj projekat podrazumijeva i povratni cjevovod od Pliješi do Odžaka, za snabdijevanje vodom potrošača sela kroz koje prolazi. Taj projekat vrijedi oko sedam miliona eura.

Ove godine planirana je i izgradnja postrojenja za proizvodnju pitke vode “Bogiševac”, vrijedna preko pola miliona eura.

“Planira se i izgradnja postrojenja pitke vode ‘Breznica’ vrijednog 1.680.902 eura. Realizaciju ovog projekta moguće je očekivati kroz saradnju Opštine Pljevlja - DOO Vodovod Pljevlja i Vlade Crne Gore”, rekao je Sekulić.

Izvođenjem radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u centru grada, ističe Sekulić prethodnih godina, smanjeni su gubici na distributivnoj mreži.

U periodu od 2014. do 2020. godine, rekonstruisane su ulice 1. decembar, Voja Đenisijevića, Boška Buhe, III Sandžačke, Volođina, Tršova, Kralja Petra, Miloša Kneževića, Miloša Tošića, Tanasija Pejatovića, Mirka Pejatovića, Omladinska, Glasinačka, Principova, Uroša Ružičića i dio Boračke ulice.

Ove godine, ističe Sekulić, planirana je rekonstrukcija glavnog cjevovoda Pliješ - grad, za visoku i nisku zonu - dionica Ulice oslobođenja od raskrsnice sa Ibarskom ulicom do raskrsnice sa Volođinom ulicom, ukupne vrijednosti 275.000 eura.

Planirana je rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića, Zlatiborskoj i Boračkoj ulici, za šta će biti izdvojeno oko 130.000 eura.

Bez azbesta jedino u Plužinama i Petnjici

U Crnoj Gori vodu iz azbestno-cementnih cijevi trenutno ne piju samo stanovnici Plužina i Petnjice, iako je zabrana stavljanja u promet i upotreba azbestnih vlakana uvedena Zakonom o životnoj sredini iz 2016. godine. Zbog mogućeg kancerogenog dejstva taj materijal je u EU zabranjen još 2005. godine.

Upotreba proizvoda koji sadrže azbestna vlakna, a koji su instalirani ili bili u upotrebi prije 2005. dopuštena je u EU do njihovog zbrinjavanja, odnosno kraja upotrebnog vijeka, pa se sa istim problemom još nose i mnogi evropski gradovi.

Azbest je imao široku upotrebu u građevinarstvu između 1950. i sredine osamdesetih godina prošlog vijeka, kada su cijevi od ovog materijala i cementa postavljene u vodovodne sisteme i u svim zemljama bivše Jugoslavije.

Golubović: Pljevljaci piju najgoru vodu u državi

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Glubović izjavio je juče da Pljevljaci piju najgoru vodu u državi I da su Pljevlja u velikom problem kada je u pitanju vodosnabdijevanje.

On je na sjednici lokalnog parlamenta juče kazao da je to zbog toga što se trideset godina taj problem gurao pod tepih.

“Dokazivali smo ko je veći Srbin, veći Crnogorac, veći Bošnjak, ko više voli staru a ko novu državu, ko više voli džamiju a ko crkvu, a voda je godinama ostajala onakva kakva jeste. Pijemo vodu iz Otilovićkog jezera koja se tretira na postrojenju za preradu pitke vode Pliješi. Imamo Breznicu koja je takva kakva je, imamo Jugošticu. Kada sve to saberemo imamo nekvalitetnu vodu”, rekao je Golubović.

Istakao je i da ove godine Opštini za projekat vodosnabdijevanja u kapitalnom budžetu države nije izdvojen ni cent.

“Što se tiče vodovoda I kanalizacije Pljevlja su u ogromnom problemu Iiko god bio na vlasti ako misli dobro sebi morati da misli o tome jer njihova djeca piju tu vodu“, rekao je Golubović.

Bonus video: