AstraZeneku ne davati kod kapilarnog curenja

Na ovo je upozorila Evropska agencija za ljekove, koja ispituje i slučajeve zapaljenja srčanog mišića nakon svih vakcina...

48351 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropska agencija za ljekove (EMA) preporučila je da se vakcina AstraZeneka ne primjenjuje kod osoba koje su ranije imale sindrom kapilarnog curenja.

Riječ je o vrlo rijetkom, ozbiljnom stanju koje uzrokuje curenje tečnosti iz malih krvnih sudova, odnosno kapilara, i dovodi do oticanja ruku i nogu, niskog krvnog pritiska... O ovim preporukama izvijestio je crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED), koji bi, zajedno sa nosiocem dozvole za ovaj lijek, trebalo da pošalje i zvanično pismo medicinskim radnicima.

Komitet za procjenu rizika u oblasti farmakovigilance pri EMA zaključio je da sindrom kapilarnog curenja treba da bude uvršten u informacije o lijeku kao nova neželjena reakcija na ovu vakcinu, uz upozorenje, kako bi se skrenula pažnja zdravstvenih radnika i pacijenata na ovaj rizik.

Komitet je, navode iz CInMED, sproveo detaljnu procjenu šest slučajeva sindroma kapilarnog curenja kod osoba koje su primile AstraZeneka vakcinu, a većina je nastupila kod osoba ženskog pola, unutar četiri dana nakon primjene.

“Od toga su tri osobe prethodne imale sindrom kapilarnog curenja u anamnezi, a jedna osoba je preminula. Do 27. maja u Evropskoj uniji/Evropskoj ekonomskoj zajednici i Ujedinjenom Kraljevstvu primijenjeno je više od 78 miliona doza vakcine AstraZeneka”, saopšteno je.

EMA poručuje da zdravstveni radnici treba da budu svjesni znakova i simptoma sindroma kapilarnog curenja i rizika ponovnog javljanja kod osobe kojima je prethodno dijagnostikovano ovo stanje.

“Osobe koje su primile vakcinu AstraZeneka treba odmah da zatraže pomoć ljekara u slučaju brzog oticanja ruku i nogu, ili naglog porasta tjelesne mase u danima nakon vakcinacije. Ovi simptomi su često praćeni osjećajem nesvjestice (zbog niskog krvnog pritiska)”, tvrde u EMA.

Komitet pri EMA procjenjuje i prijave sumnje na slučajeve upale srčanog mišića i srčane maramice nakon primjene vakcina protiv koronavirusa, kod malog broja pacijenata. Procjena je započeta u aprilu, nakon što su u Izraelu prijavljeni slučajevi upale srčanog mišića nakon primjene Fajzer/Bajontek vakcine.

“Slučajevi su većinom bili blagi i do oporavka je došlo unutar nekoliko dana. Uglavnom su se odnosili na muškarce starosti do 30 godina, a simptomi su većinom nastupili unutar nekoliko dana poslije primjene druge doze vakcine. Slučajevi miokarditisa i/ili perikarditisa su takođe zabilježeni u zemljama Evropske ekonomske zajednice (EEA) nakon primjene svih vakcina protiv Covid-19”, prenio je CInMED.

Navodi se da su miokarditis i perikarditis upalne bolesti srce do kojih može doći nakon infekcija ili imunoloških bolesti, a učestalost u Evropskoj ekonomskoj zajednici je od 1 do 10 oboljelih na 100.000 godišnje.

“Simptomi miokarditisa i perikarditisa mogu biti različiti, ali često uključuju nedostatak daha, snažno lupanje srca koje može biti nepravilno i bol u grudima. Kod ovih stanja obično dolazi do spontanog oporavka, ili do oporavka uz terapiju”.

EMA je pozvala sve zdravstvene radnike da prijavljuju ovakve slučajeve, ali i sve druge neželjene reakcije, dok osobe koje imaju simptome poput nedostatka daha, snažnog lupanja srca i bola u grudima poslije vakcine treba da se obrate ljekaru.

Do kraja maja, EMA je zabilježila 122 slučaja upale srčanog mišića nakon Fajzer vakcine, 16 nakon primjene Moderna, 30 nakon Astra Zeneke.

Prijavljeno je i 126 slučajeva upale srčane maramice poslije vakcine Fajzer, 18 nakon Moderne i 47 nakon AstraZeneke.

Iz EMA su podsjetili da je na prostoru Evropskog ekonomskog područja primijenjeno oko 160 miliona doza Fajzer vakcine, 19 miliona Moderne, 40 miliona Astra Zeneke...

Iz CInMED je “Vijestima” prošle sedmice saopšteno da je na svakih 5.000 doza prijavljeno šest sumnji na neželjene događaje - najčešće povišenu temperaturu, bol na mjestu uboda na ruci i malaksalost. Pojasnili su da je do 10. juna toj ustanovi prijavljeno 318 sumnji na neželjene događaje, a da je do 9. juna primijenjeno 256.046 doza različitih vakcina.

Iz CInMED su kazali da vakcine protiv Covida-19, kao i svi ljekovi, mogu da izazovu neke neželjene reakcije, koje se neće ispoljiti kod svakoga, a da učestalost prijavljivanja i karakteristike neželjenih događaja govore u prilog činjenici da su vakcine strogo kontrolisani ljekovi od neprocjenjivog značaja u borbi protiv pandemije.

Marko Kavaleri iz Evropske agencije za ljekove rekao je ove sedmice za Rojters da vakcina AstraZeneka ima daleko veću korist nego rizik za sve starosne grupe, posebno za osobe starije od 60 godina.

Bonus video: