Zdravstvu više para za opremu

MZ: Planirana nabavka dva mamografa za sjever i jug države, kao i uvođenje elektronske zdravstvene knjižice
78 pregleda 1 komentar(a)
Kenan Hrapović, otvaranje Klinike za neurologiju KCCG, Foto: Vlada Crne Gore
Kenan Hrapović, otvaranje Klinike za neurologiju KCCG, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.11.2017. 21:04h

Budžet za zdravstveni sistem za narednu godinu iznosi skoro 206 miliona eura, što je povećanje od oko 9,2 miliona u odnosu na 2017.

Iz Ministarstva zdravlja je odgovorili su “Vijestima” da će pet miliona eura iz budžeta da bude izdvojeno za kupovinu opreme, među kojima su i dva digitalna mamografa.

“Digitalni mamografi namijenjeni su preventivnim programima za rano otkrivanje i liječenje karcinoma dojke, a nalaziće se na sjeveru i jugu”, odgovorili su iz resora na čijem je čelu Kenan Hrapović.

U odgovoru piše da će dva miliona eura da budu izdvojena za projekat uvođenja elektronske zdravstvene knjižice.

Takav projekat, ranije ove godine najavljen iz Fonda za zdravstveno osiguranje”, već postoji u regionu.

Iz MZ su pojasnili da je praksa u drugim zemljama pokazala da je primjenom elektronskih zdravstvenih knjižica smanjena mogućnost zloupotreba i osigurana bolja naplata doprinosa, kao i da građani ne čekaju redove za ovjeru papirnih knjižica.

Iz Ministarstva su odgovorili da je za ljekove i medicinska sredstva, materijalne troškove institucija, nacionalne preventivne i transplantacione programe, projekat medicinskog otpada i kontinuiranu medicinsku edukaciju izdvojeno 76.500.000 miliona eura, što je za 4.264.000 više u odnosu na budžet za 2017. godinu.

“Planirana sredstva za 2018.godinu odnose se i na obezbjeđivanje ljekova na recept građanima preko državnih i privatnih apoteka sa kojima Fond ima zaključen ugovor i ljekova za potrebe javnih zdravstvenih ustanova na osnovu Liste ljekova, kroz bolju snabdjevenost apoteka i primjenu savremene terapije (za liječenje onkoloških, hematoloških, transplatiranih i drugih bolesnika)...”, navodi se u odgovoru.

Iz Ministarstava su saopštili da su za milion povećana sredstva za ostala prava iz zdravstvene zaštite i osiguranja i da nacrtom budžeta iznose 25.525.000 eura.

Zaključili su da se budžet za narednu godinu, veći 4,64 odsto u odnosu na ovogodišnji, “približava realnim potrebama zdravstvenog sistema”.

Ovogodišnji budžet za zdravstveni sistem iznosio je 196,7 miliona eura.

Nevladine organizacije dobiće 90.000 za prevenciju HIV-a

Ministarstvo zdravlja pozvalo je nevladine organizacije, koje su aktivne u oblasti rada sa ključnim populacijama pod povećanim rizikom od infekcije HIV/AIDS-om, da se prijave za finansijsku podršku. Saopšteno je da je planirana vrijednosti projekata, odnosno programa 100.000 eura.

“Za projekte, odnosno programe usmjerene na prevenciju HIV/AIDS-a među ključnim populacijama planirano je 90.000 eura, od čega se 80.000 odnosi na preventivne aktivnosti, a 10.000 za nabavku medicinskih i nemedicinskih sredstava. Za projekte i programe usmjerene na unapređenje tretmana osoba koje žive sa HIV-om planirano je 10.000 eura”, navodi se u pozivu. Projekat bi trebalo da se sprovede u roku od šest mjeseci.

Bonus video: