Protest zbog sječe čempresa u Baru u nedjelju

To je četvrto protestno okupljanje građana nakon sječe čempresa 17. januara
1039 pregleda 3 komentar(a)
Sa prošlonedjeljnog protesta, Foto: Danilo Pavlović
Sa prošlonedjeljnog protesta, Foto: Danilo Pavlović
Ažurirano: 02.02.2019. 11:11h

Predstavnici Građanske inicijative (GI) dobili su juče zeleno svjetlo od barske policije da sjutra organizuju novo protestno okupljanje zbog sječe čempresa i nepoštovanja volje četiri hiljade građana Bara.

Skup u nedjelju počeće tačno u podne, kod ograđenog dijela dvorišta Gimnazije.

“Kod Gimnazije ćemo kao i ranije poslušati nekoliko govornika, a onda krećemo u šetnju istim putem do Opštine, pored Robne kuće i bulevarom. Od zgrade Opštine vraćamo se kraćom putanjom do Gimnazije. Nadamo se da će šetnja proteći dostojanstveno kao i do sada, i da ponašanje bude na istom nivou, da ne potpadaju pod uticaj provokatora, da pokažemo zajedno našu snažnu volju da istrajemo u ovome do kraja”, rekla je „Vijestima“ Tamara Čurović, jedna od pokretača Građanske inicijative.

Učesnici protesta nosiće i ovog puta stlizovane bedževe sa čempresima i sloganom „Držati uspravno“.

To je četvrto protestno okupljanje građana nakon sječe čempresa 17. januara. Prethodni skupovi, odnosno protestne šetnje ulicama Topolice nisu bii prijavljivani policiji. Članovi Građanske inicijative istakli su da se promjeni prakse i traženju odobrenja policije ovog puta pristupilo nakon konsultacija sa ljudima koji prate proteste i koji su im skrenuli pažnju da su spontana okupljanja moguća jedino u slučajevima nepredviđenih okolnosti, „a ovdje već imamo situaciju da je prethodne nedjelje upućen poziv za novo okupljanje“.

Na Inicijativu odbornika Demokratske Crne Gore, odbornici opozicionih partija u SO Bar (URA, DF, SNP, SDP i Prava Crne Gora), potpisali su zahtjev za zakazivanje sjednice Skupštine opštine radi donošenja odluke o raspisivanju opštinskog referenduma, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

“Biram Bar kao Klub odbornika u svom odgovoru na Predlog opozicionih odbornika, posebno je istakao da im je kao uslov za potpisivanje to da li Građanska inicijativa želi da podrži Predlog odluke o sazivanju opštinskog referenduma, te da im je njihova iskazana volja preduslov da i njihov Klub potpiše Predlog odluke”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: