CentAr za patologiju

KCCG dobija PCR laboratoriju

"Klinički centar je u potpunosti opremio prostor, a kadar je na intezivnoj obuci koja će biti završena samom instalacijom i puštanjem u rad i opreme“, kazao je Vukmirović

7596 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Klinički centar (KCCG) uskoro će otvoriti savremenu PCR laboratoriju u sklopu Centra za patologiju te zdravstvene ustanove, najavio je direktor Centra za patologiju Filip Vukmirović.

Kako je saopšteno iz KCCG, u toj laboratoriji, osim PCR analiza, utvrđivaće se mutacija unutar tumora, skrinig program ranog otkrivanja karcinoma grlića materice, analize cistične fibroze, analize na virus HIV-a, analize na seksualno prenosive bolesti, papa testove.

Vukmirović je rekao da je laboratorija opremljena dijelom kapitalne opreme i da manji dio očekuju u narednih deset dana.

"Klinički centar je u potpunosti opremio prostor, a kadar je na intezivnoj obuci koja će biti završena samom instalacijom i puštanjem u rad i opreme“, kazao je Vukmirović.

Prema njegovim riječima, od kapitalne opreme bi izdvojio KingFisher Flex aparat koji služi za pripremu i izdvajanje nukleinskih kiselina i proteina koji radi na principu magnetne izolacije, odnosno vezivanjem nukleinskih kiselina za magnetne čestice unutar aparata.

"Taj aparat je u mogućnosti da vrši razdvajanje različitih ćelija, u smislu razdvajanja tumorskih od normalnih ćelija, što je za nas takođe veoma važno“, dodao je Vukmirović.

On je pojasnio da u aparatu postoje već pripremljeni protokoli za rad.

Drugi aparat je, kako je naveo, QuantStudio 5, koji je Real Time PCR analizator, koji analizira prethodno pribavljene DNK ili RNK na aparatu koji je prethodno pomenut.

"Ova analiza omogućava detekciju nukleinske kiseline, odnosno detekcije njene strukture i detekcije postojanja eventualnih mutacija unutar nje“, kazao je Vukmirović.

Prema njegovim riječima, prvi korak u radu laboratorije biće analiza na SARS-COV2, odnosno koronavirus, PCR analiza, koja će omogućiti da za sve pacijente iz Kliničkog centra tu analizu sada urade u Centru.

On je podsjetio da je do sada bila praksa da se pacijenti uzorkuju u Kliničkom centru, a da se analiza radila u Institutu za javno zdravlje (IJZ).

"Na ovaj način mi ćemo rasteretiti kapacitete laboratorije Instituta. Oba aparata imaju veliki kapacitet rada, tako da sem ovih analiza za naše pacijente, PCR testove ćemo moći raditi i za druge ustanove i u velikoj mjeri ćemo moći raditi i za turiste“, napomenuo je Vukmirović.

On je dodao da, sem PCR na SARS-COV2, u laboratoriji mogu da vrše široki dijapazon analiza.

Vukmirović je poručio da će uvođenje i puštanje u rad laboratorije omogućiti, između ostalog, širi dijapazon naučno-istraživačkog rada.

Kada je riječ o kapacitetima same laboratorije, Vukmirović je kazao da ona omogućava da 96 uzoraka urade u jednom turnusu koji podrazumijeva dva sata rada.

"Znači u principu 96 uzoraka koji uđu u laboratoriju, za dva sata možemo imati za njih nalaze, što na nekom dnevnom nivou znači u prosjeku nešto više od 500 PCR analiza da možemo uraditi u našem centru“, napomenuo je Vukmirović.

Preporučujemo za Vas