Popović: Potrebna bolja saradnja državnih ustanova, djeci se pruža psihosocijalna podrška

"Naša radnica, nije vršila prisilu nad djecom. Oštro osuđujemo bilo kakav vid nasilja nad djecom i prijavljujemo svako nasilje za koje smo u saznanju bilo kojim putem, tako smo postupili i u ovom slučaju"

2063 pregleda 2 komentar(a)
Popović, Foto: Vijesti
Popović, Foto: Vijesti

Saradnja i koordinacija državnih ustanova mora biti poboljšana i dobro osmišljena kako se u budućnosti ne bi ponavljale scene kao prilikom privođenja T.B. po osnovu sudske presude.

To je saopštila direktorica Centra za socijalni rad Glavnog grada, Marija Popović povodom događaj od 17. juna koji je uznemirio javnost.

Ona je izrazila žaljenje zbog stresnog iskustva koje su maloljetna djeca doživjela.

"Centar za socijalni rad prvenstveno postoji radi zaštite interesa djece, koja su im Ustavom, zakonima i međunarodnim konvecijama garantovana. Takođe dodajemo da je ovoga dana službenik Centra za socijalni rad u Podgorici bio pozvan od strane policijskih službenika telefonskim putrem, radi prisustva dok se lice T.B. lišava slobode, a da je dogovoreno sa istim, da će majka, kao njihov takodje zakonski zastupnik preuzeti brigu i staranje o djeci, dok se on nalazi na izdržavanju kazne zatvora. Iako u ovom momentu nismo znali razlog lišenja slobode, jer se izvršenje dešavalo nakon radnog vremena Centra za socijalni rad. T.B. se lišio slobode po izvršnoj presudi Osnovnog suda, zbog odbijanja oca da dozvoli djeci kontakt sa majkom u dugom vremenskom periodu".

Popović pojašnjava da kada je službenik Centra izašao na teren, danije bio u mogućnosti da izvrši prekid izvršenja sudske presude.

"Jer naši radnici, nemaju zakonsku mogućnost da prekinu izvršenje sudske presude. Ovo je u nadležnosti postupajućeg sudije ili sudskog izvršitelja, koji u ovom slučaju nisu bili prisutni, iako su bili u obavezi. Naglašavamo da je prisutna radnica Centra nekoliko puta skrenula pažnju policijskim službenicima da su djeca pod stresom i da postupaju sa posebnom pažnjom. Smatramo da je u ovom slučaju izostala dobra koordinacija medju ustanovama i da ova saradnja mora biti u budućnosti poboljšana i dobro osmišljena. Naša radnica, nije vršila prisilu nad djecom. Oštro osuđujemo bilo kakav vid nasilja nad djecom i prijavljujemo svako nasilje za koje smo u saznanju bilo kojim putem, tako smo postupili i u ovom slučaju", navodi se u saopštenju Popović.

Dodala je da su službenici Centra za socijalni rad obavezni da se pridržavaju cijelokupne zakonske legislative u vezi sa socijalnom i dječjom zaštitom, posebno štiteći prava djece.

"Odsjek za inspekciju socijalne i dječje zaštite izvršio je nadzor nad predmetom, pokrenuti su postupci radi utvrđivanja eventualne odgovornosti svih službenika, proces je u toku ispitivanja i sankcionasaće se svako postupanje van naše zakonske regulative. Takođe je zbog zaštite djece i medijske propagande izvršena zamjena postupajućeg voditelja slučaja na predmetu, kako bi se isključila mogućnost subjektivne procjene situacije".

Popović je navela i da se slučaj djece B.B. i T.B. prati od strane Centra od 2018. godine.

"Voditeljka slučaja je pratila porodicu i preduzimala potrebne radnje i mjere iz domena socijalne i dječje zaštite. U vezi sa snimkom koji kruži internetom od 17.06. izražavamo žaljenje zbog zloupotrebe djece na način što se snimaju, a potom se sadržaj dijeli putem internete, bez saglasnosti roditelja ili staratelja što je protivzakonito, a što dodatno etiketira i traumatizuje djecu. Mnogo je važno istaći da smo svi u obavezi da zaštitimo djecu od štetnih uticaja medija i javnosti, što im je zagarantovano i pravima UN-a".

Popović je saopštila i da se djeca redovno posjećuju i da im se pruža psihosocijalna podrška, sa čim će se aktivno nastaviti u narednom periodu.

"Djeca imaju pravo i na majku i na tatu i obezbijediće se pomoć i podrška pri kontaktu sa oba roditelja. Slučaj se u našem Centru i dalje pomno prati, a stručni radnici će nastaviti da preduzimaju sve raspoložive mjere i radnje iz svojih nadležnosti. Takođe osudjujemo sprovođenje sudskog izvršenja bez potrebnog senzibiliteta u prisustvu djece, kao i bez prisustva svih nadležnih ustanova i bez njihove unaprijed osmišljene koordinacije. Potrebno je da se osigura da se prilikom sprovođenja sudskih presuda, sprovede odgovarajuća profesionalna priprema i plan u cilju zaštite najboljeg interesa djece", zaključuje se u saopštenju Popović.