MPNKS: Davanje prava, umjesto da se tumači kao razlog za osudu, treba da naiđe na podršku prosvjetne zajednice

"Ministarstvo je riješeno, i nepokolebljivo u tome, da preduzme sve aktivnosti koje su neophodne da norme svih zakona budu ispoštovane, a bavljenje kalkulacijama, spinovima i nekorektnim izvrtanjem činjenica, nije manir MPNKS, niti bi trebalo da bude manir bilo kog subjekta sistema"

6439 pregleda 6 komentar(a)
MPNKS, Foto: Ministarstvo prosvjete nauke kulture i sporta
MPNKS, Foto: Ministarstvo prosvjete nauke kulture i sporta

Bez obzira na sporadične i pojedinačne istupe, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) će nastaviti da obezbjeđuje najbolje uslove za školovanje djece i adekvatne uslove za rad nastavnog i nenastavnog kadra, saopšteno je iz MPNKS.

"Prirodno, smatramo da bi davanje prava nekome, bilo da se radi o pojedincu ili cijeloj zajednici, umjesto da se tumači kao razlog za osudu, trebalo da naiđe na podršku prosvjetne zajednice. Motiv Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta je da uvaži stav prosvjetara, ispoštuje njihov profesionalni angažman i kompetentnost, a na njima je da izaberu da li će ga iznijeti ili ne", ističe se u saopštenju MPNKS.

Iz tog Vladinog resora na čijem je čelu Vesna Bratić su poručili da "povodom netačnih i deplasiranih konstrukcija, koje se povremeno pojavljuju sa različitih adresa, a koje, u javnosti, stvaraju štetnu i nepotrebnu konfuziju u vezi sa sprovođenjem Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, MPNKS želi da istakne da je u obavezi da poštuje sve zakone države Crne Gore, pa tako i ovaj zakon".

"Shodno tome, Ministarstvo je riješeno, i nepokolebljivo u tome, da preduzme sve aktivnosti koje su neophodne da norme svih zakona budu ispoštovane, a bavljenje kalkulacijama, spinovima i nekorektnim izvrtanjem činjenica, nije manir MPNKS, niti bi trebalo da bude manir bilo kog subjekta sistema. Sagledavajući izvod iz razgovora predstavnika Sindikata prosvjete i MPNKS, koji se odnosi na aktivnosti koje nisu nadležnosti resornog Ministarstva, što je u ovom slučaju izmjena Zakona, pri čemu je izbjegnuto pominjanje makar nekih djelova napravljenog dogovora o planiranom djelovanju u budućnosti, nameće se pitanje da li je dugoročni cilj Sindikata prosvjete u saglasju sa opštim i stvarnim potrebama prosvjetara", kazali su iz MPNKS.

Oni navode i da ukoliko postoji mišljenje Sindikata da prosvjetna zajednica ne bi trebalo da participira u izboru kandidata za vršioce dužnosti direktora ustanova u kojima su zaposleni, MPNKS je radi uspješne saradnje, spremno da razmotri i takvu vrstu sugestije, koliko god ona bila u koliziji sa osnovnim demokratskim principima.

"Naravno, bez obzira na okolnosti, Ministarstvo ostaje posvećeno svojoj misiji stvaranja boljeg i pravednijeg obrazovnog sistema u kome će se cijeniti stručnost, znanje, kompetencije, sposobnost, posvećenost radu i doraslost izazovima novog, demokratskog društva", kazali su iz MPNKS.

Bonus video: