Sekulović: Kroz uređivanje strateškog okvira do profesionalne policijske organizacije

„Želimo da policijska profesija bude prepoznata po profesionalnosti, integritetu, poštovanju ljudskih prava, a da povjerenje građana u rad policije bude ojačano"

3117 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MUP
Sa sastanka, Foto: MUP

Nakon što je usvojen Zakon o unutrašnjim poslovima, Ministarstvo unutrašnjih poslova pristupilo je izradi ključnih strateških dokumenata koji uz taj zakon, predstavljaju stubove daljeg razvoja unutrašnje bezbjednosti, kako bi se zaokružio sistem iz kojeg će se jasno vidjeti politike tog ministarstva, saopštio je ministar Sergej Sekulović na današnjem sastanku međuresorne radne grupe za izradu Strategije razvoja Uprave policije za period 2021-2024.godina.

Cilj je, kako je saopšteno iz MUP-a, da se unaprijedi javna bezbjednost i sigurnost građana, u skladu sa pravnom tekovinom Evropske unije, a nacrtom te strategije, ističu, ide se i korak dalje, ka reformi koja će stvoriti održiv sistem.

Sa sastanka je poručeno da su ciljevi: primjena proaktivnog modela policijskog rada, optimizacija organizacione strukture, jačanje policijske profesije, unapređenje materijalno tehničkih resursa za potrebe digitalne budućnosti i unapređenje radnih procedura i protokola.

Iz MUP-a navode i da značajnu podršku u radnoj grupi i dodatan kvalitet tom zahtjevnom procesu pružaju predstavnici Misije OEBS-a, Norveškog centra za integritet u sektoru bezbjednosti (CIDS), ICITAP-a, a koji su eksperti u toj oblasti.

„Želimo da policijska profesija bude prepoznata po profesionalnosti, integritetu, poštovanju ljudskih prava, a da povjerenje građana u rad policije bude ojačano. Snaga organizacije zavisi od obučenosti i vještina kadrova, i stvaranjem kvalitetnog strateškog dokumenta, imaćemo preduslove za njihov razvoj u skladu sa savremenim standardima“, zaključeno je na sastanku.

Bonus video: