Dubrovnik i Kotor zajedno pred Evropom i kruzer korporacijama

“Gradonačelnik Jokić je pokazao kako se treba ponašati prema HGD i prema hrvatskoj manjini u Crnoj Gori", kazao je Franković
104 pregleda 5 komentar(a)
Franković i Jokić, Foto: Siniša Luković
Franković i Jokić, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 22.11.2017. 09:57h

Gradovi Kotor i Dubrovnik sve uspješnije i kvalitetnije sarađuju od kada ih vode novi gradonaćelnici Vladimir Jokić (Demokrate) i Mato Franković (HDZ).

Frankovič koji je na mjesto prvog čovječa Dubrovnika došao u junu ove godine, do sada je već dva puta boravio u službenim posjetama Kotoru pri čemu je u utorak 21.novembra bio i gost na proslavi Dana Opštine Kotor.

On je tom prilikom izrazio posebno zadovoljstvo što je uspostavljena kvalitetnija saradnja između Dubrovnika i Kotora. Oba grada – drevna centru pomorstva i trgovine koji su vjekovima bili i međusobni konkurenti, danas su pod zaštitom UNESCO-a i oba se suočavaju sa istim problemima koje im donosi masovni turizam, posebno onaj sa kruzerima.

“Čast mi je i zadovoljstvo što smo uspostavili jednu bolju i kvalitetniju saradnju, a sigurno je da će se ona i dalje produbljivati. Brojni su i slični problemi koji muče ova dva grada, posebno po pitanju kruzera ali i po pitanju izletničkog turizma. Sigurno je da smo zajedno jači u nastupu prema tim velikim međunarodnim kompanijama. Siguran sam da grad Dubrovnik i Kotor, u suradnji s drugim gradovima na Mediteranu, mogu pokrenuti inicijativu održivog turizma, turizma po mjeri građana.“, kazao je u intervjuu za Kotor TV, dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

On je naglasio da dva grada mogu i zajendički nastupati sa projektima za koje bi tražili finansiranje iz EU fondova.

“Što se tiče budućnosti, otvaraju nam se evropski fondovi na polju prekogranične saradnje a prije svega u turizmu, što je u fokusu interesa Dubrovnika, ali i grada Kotora. Na nama je - mlađoj generaciji je da se konačno uhvatimo u koštac s tim problemima, istakao je Franković (35) koji je tek nešto stariji od svog kotorskog kolege Vladimira Jokića (30).

Dubrovački gradonačenik se Jokiću lično i lokalnoj upravi Kotora posebno zahvalio na iskazanoj brizi prema pripadnivcima hravtske nacionalne manjine koji žive u tom gradu i Boki.

Franković je objasnio da je Opština Kotor dala jedan od svojih reprezentativnih poslovnih prostora u Starom gradu na korišćenje Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore (HGD) koje je najmasovnije udruženje sa hrvatskim nacionalnim predznakom u našoj državi.

“Gradonačelnik Jokić je pokazao kako se treba ponašati prema HGD i prema hrvatskoj manjini u Crnoj Gori. Mi iznimno cijenimo taj pčetak jedne izvrsne saradnje. Grad Dubrovnik će sa svoje strane, koliko bude mogao financijski pomoći HGD-u da može još bolje raditi na očuvanju kulturne baštine Hrvata u Boki kotorskoj i Crnoj Gori”, zaključio je Franković.

U Kotoru je na vlasti koalicija Demokrate-DF-SDP-URA koju u parlamentu svojim glasovima podržava i SNP. Za vrijeme prethodne lokalne uprave koju su činili DPS, SDP, LP i jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori -HGI, Kotor i Dubrovnik nisu imali ni izbliza ovako dobre i prisne odnose kakve su u proteklih nekoliko mjeseci uspostavili Jokić i Franković.

Bonus video: