Posebna pažnja posvećena vakcinaciji ranjivih grupa

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije o donacijama vakcina kosovskim vojnicima, Borovinić Bojović je kazala da je njena dužnost kao ministarke zdravlja primarna odgovornost zdravlje građana Crne Gore

5412 pregleda 6 komentar(a)
Ministarka Borovinić Bojović, Foto: Savo Prelević
Ministarka Borovinić Bojović, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo zdravlja posvetilo je posebnu pažnju vakcinaciji Roma i preduzelo dodatne mjere kako bi se približilo toj populaciji, saopštila je resorna ministarska Jelena Borovinić Bojović.

Upitana da li postoji podatak koliko je trenutno vakcinisanih pripadnika romske populacije, Bojović Borovinić je kazala da je Ministarstvo zdravlja posvetilo posebnu pažnju vakcinaciji te populacije, kao i vakcinaciji migranata.

„U Institutu za javno zdravlje se precizno prati vakcinacija svakog građanina i svakog člana svake ranjive grupe, pa te podatke možemo naknadno da dostavimo“, kazala je Bojović Borovinić novinarima nakon predstavljanja palijativne opreme u Domu zdravlja „Stara Varoš.

Ona je ocijenila da su punktovi za vakcinaciju dobro pokriveni i da su preduzete i dodatne mjere poput vakcinacije u kampu, kako bi se približili romskoj populaciji.

„Organizovali smo mobilne vakcinalne punktove ciljano, kako bismo olakšali vakcinaciju, jer smo shvatili da se ne javljaju u dovoljnom broju“, kazala je Bojović Borovinić.

Odgovarajući na pitanje zbog čega kasni isporuka Sputnjik V vakcina, Bojović Borovinić odgovorila je da je suština problema proces proizvodnje i distribucije vakcina a ne bilo koji drugi „šum“ u bilateralnim odnosima.

„Mi smo jedna od zemalja koja je dosta kasno ušla u finalnu fazu pregovora vezano za Sputnjik. Svakako imamo i dalje intenzivne pregovore i očekujemo da će vakcine biti isporučene Crnoj Gori ali precizan datum ne mozemo da saopštimo jer ga u ovom trenutnku nemamo“, objasnila je Bojović Borovinić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o donacijama vakcina kosovskim vojnicima, kazala je da je njena dužnost kao ministarke zdravlja primarna odgovornost zdravlje građana Crne Gore.

„Mi bismo jako voljeli kada bismo bili u mogućnosti da vakcine kojima raspolažemo, možemo da doniramo bio kome, kome su te vakcine potrebne. Sa druge strane, najvažniji su građani i građanke Crne Gore i zato nisam mogla da se složim sa idejom o donacijama vakcina u ovom trenutku, bez obzira na adresu i to je moja obaveza“, kazala je Bojović Borovinić.

Ona je, na pitanje da li se očekuju nove smjene direktora zdravstvenih ustnova, kazala da su vršene kontrole kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama i da će se MZ povodom tog pitanja izjasniti početkom sledeće nedjelje.

Na pitanje kako će MZ da riješi problem djece koja čekaju transpalntaciju organa, kojih je trenutno osmoro u Crnoj Gori, kazala je da je taj problem trajan i ne lako rešiv.

Bojović Borovinić je kazala da je povodom ovog problema dogovoren nastavak saradnje sa Hrvatskom, sa kojom su u toku pregovori o potpisuvanju Memoranduma o saradnji.

"Pokrenut je postupak potpisivanja i ugovora sa Eurotransplantom, koji će kontinuirano i za duži vremenski period moći da riješi taj problem", kazala je Bojović Borovinić.

Ocijenila je da je Kovid poremetio transplantacioni program i najavila saradnju Nacionalne komisije za transpalntaciju sa Italijom kada su u pitanju djeca.

Bonus video: