Fantomska firma ojadila hotelijere u Crnoj Gori: "Besplatnu" reklamu skupo platili

Javni izvršitelji sa računa prinudno "skidaju" novac, među žrtvama hoteli Mimoza u Tivtu, Kataro i Forca Mare
245 pregleda 17 komentar(a)
Advokat, Foto: Filip Roganović
Advokat, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.11.2017. 20:41h

Nekoliko desetina hotelijera i ugostitelja na Primorju najvjerovatnije su postali žrtve prevare, koja liči na onu iz kultne britanske serije „Mućke”.

Javni izvršitelji ovih dana sa računa nekih firmi, prinudno „skidaju“ novac u korist preduzeća „Turistički vodič - Turističko-informativni centar“ d.o.o. Podgorica, koje tvrdi da mu hotelijeri duguju za neplaćene primjerke publikacije „Crna Gora- Smeštajni kapaciteti“ isporučene prije početka ljetne sezone.

Hotelsko preduzeće Fjord je podnijelo Osnovnom tužilaštvu u Kotoru krivičnu prijavu zbog prevare, prenio je Radio Kotor. U njoj piše da su na identičan način prevareni hotel Mimoza u Tivtu, Kataro i Forca Mare u Kotoru, kao i mnogo drugih hotelijera i ugostitelja.

Osnivač preduzeća “Turistički vodić” je Lazar Veselinović, izvršni direktor Željko Kolar.

“Čovjek koji se predstavio da dolazi iz te firme, došao je u hotel i donio 10 primjeraka vodiča rekavši da to radi po dogovoru sa direktorom i da je riječ o besplatnim primjercima, da ih pogledamo i vidimo da li nam se to sviđa radi eventualne buduće saradnje.

Od recepcionera kojima je predao kataloge, tražio je da mu samo potpišu i pečatiraju otpremnicu u koju je bio upisan samo broj predatih primjeraka, navodno zbog njegove portrebe da evidentira i opravda gdje je predao reklamni materijal,” ispričao je za “Vijesti” jedan od oštećenih direktora.

Nekoliko mjeseci kasnije on je, kaže, dobio fakture za naplatu od preduzeća „Turistički vodić-Turističko informativni centar“ Podgorica u kojima je svaki „besplatni“ vodič trebalo platiti po 95 eura.

Više hotelijera ispričalo je “Vijestima” da istovjetna iskustva sa „besplatnim vodičem” imaju njihove kolege u Hereg Novom i Budvi.

Najveća žrtva „turističkih promotera“ iz Podgorice je budvanski „Montenegro Stars“ Žarka Radulovića kojem je isporučen čak 61 primjerak „besplatnih“ kataloga , saznaju “Vijesti”.

Za 95 eura hotelijeri su inače dobili katalog sa pogrešnim podacima, vrlo skromnim informacijama o njihovim objektima, gdje se za jedan broj hotela čak koriste i pogrešni ili već odbačeni stari logotipi.

Takođe i dio koji svjedoči o prošlosti, sadrži netačne podatke o istoriji Crne Gore. katalog sadrži tekst crnogorske himne preveden na tri jezika. Veselinović je urednik izdanja, a vodič, napisan na ekavici, štampan je u Novom Sadu.

Po podacima iz CIP-a (katalogizacije u publikaciji) vodič „Crna Gora - Smeštajni kapaciteti“ štampan je u 2.000 primjeraka, što znači da bi njegov izdavač iz Podgorice mogao da ovako zaradi skoro 20.000 eura.

Tužilaštvo se do sada nije oglašavalo ovim povodom.

CTU prikuplja podatke od oštećenih, priprema prijavu

“Kada smo pozvali firmu, predstavnici su na sve načine izbjegavali da nam objasne o čemu se radi. Direktor je navodno bio na službenom putu ili na sastanku, ili je „upravo izlazio iz zgrade“ kada bi mu rekli da dolazimo kod njega u Podgoricu da porazgovaramo,“ kaže sagovornik „Vijesti“.

Skoro identičan odgovor dobio je i novinar „Vijesti“ kada je juče pozvao broj mobilnog telefona koji je u katalogu naveden kao kontakt firme-izdavača. Radovan Veselinović nije tu, a ja sam u vožnji, molim pošaljite pitanja na mail,“ kazao nam je čovjek, koji se predstavio kao Željko Kolar. Po podacima u Centralnom registru Privrednog suda u Podgorici Kolar je izvršni direktor, a jedini osnivač je Veselinović.

Ona je registrovana 27.aprila prošle godine na adresi Ulica 13.jula broj 7 u Podgorici. Na toj zgradi, međutim, nema nikakve oznake da firma postoji. Preduzeće pod istim nazivom postoji u Beogradu na adresi Durmitorska 7/6.

Jedan od sagovornika „Vijesti“ koji upravlja hotelom u Igalu, prisjetio se da je na sličan način „besplatne“ kataloge prije par godina pokušala da mu fakturiše istoimena firma iz Zagreba. „Vijesti“ od Kolara nisu dobile odgovore na mailom postavljena pitanja. O ovom slučaju obaviješteno je Crnogorsko turističko udruženje koje će uputiti cirkularno pismo turističkoj privredi kako bi prikupili podatke o oštećenima i predali prijavu za prevaru.

Bonus video: