Ljeto „miriše” na rekord

Ukidanje rominga i osiguranja za vozila dobar uvod u glavnu sezonu, gosti sa Kosova pune Ulcinj, ali i Avalu, Splendid, Bečiće... Na Sukobinu ima više prelaza nego rekordne 2019. godine, kaže direktor TO Ulcinj Gzim Hajdinaga

53494 pregleda 111 reakcija 112 komentar(a)
Ulcinj bio najposjećeniji grad na primorju prošlog vikenda: Velika plaža, Foto: Samir Adrović
Ulcinj bio najposjećeniji grad na primorju prošlog vikenda: Velika plaža, Foto: Samir Adrović

Ukidanje rominga za Zapadni Balkan i osiguranja za vozila koja sa Kosova ulaze u Crnu Goru, počev od 1. jula, siguran su uvod u uspješnu turističku priču, ocijenili su direktori Turističkog centra Kosova i Turističke organizacije Ulcinj, Škeljzen Rizaj i Gzim Hajdinaga.

Rizaj, koji je godinama isticao da bi trebalo ukinuti osiguranje za vozila jer se zbog toga na granicama, posebno na Sukobinu, stvaraju velike i nepotrebne gužve, kaže da će sezona biti više nego uspješna.

“Uz ukidanje rominga, sada će sve biti lakše. Učinićemo sve da popunimo turističke kapacitete u Ulcinju i ako zdravstvena situacija bude povoljna, to neće biti teško. Evo, u petak u ulcinjskim hotelima nije bilo slobodnog mjesta“, kazao je Rizaj.

Naveo je da su Kosovari tradicionalno naklonjeni Ulcinju i Crnoj Gori.

“Zvali su me juče i iz Budve... Ima naših turista i u Avali, Splendidu, Bečićima... Biće ovo dobra sezona za sve“, kaže iskusni turistički poslenik, koji decenijama lobira za Crnu Goru, Crnogorsko primorje i posebno za Ulcinj.

Sporazum koji su u petak potpisali Boris Šaban, predsjednik Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore, i Sami Mazreku, Biroa osiguranja Kosova, podrazumijeva da je vozilima sa kosovskim registarskim oznakama omogućeno da na teritoriji Crne Gore saobraćaju sa “Kosovo plus” polisama, dok je vozilima sa crnogorskim registarskim oznakama omogućeno da na teritoriji Kosova saobraćaju sa zelenim kartonom.

Nakon potpisanog Sporazuma, saopšteno je iz Vlade, više neće biti potrebno zaključivati polise graničnog osiguranja pri u ulasku u obje zemlje.

Zadovoljstvo postignutim sporazumom nije krio ni Hajdinaga, koji je podsjetio da je, prema podacima NTO, Ulcinj proteklog vikenda bio ubjedljivo najposjećeniji grad na primorju.

“Nadamo se da će tako biti i ovog vikenda, a posebno od 1. jula kada na snagu stupaju ukidanje rominga i osiguranja za vozila“, istakao je Hajdinaga.

Potvrdio je da već sada na Sukobinu ima više prelaza nego rekordne 2019.

“Rano je za rekorde, sačekajmo malo. Veoma uspješna sezona je ono u što čvrsto vjerujem zasad“.

Hajdinaga je apelovao na sugrađane da prijavljuju goste.

“Prije svega, to je zakonska obaveza. Ali, sada imamo i drugačiju situaciju zbog COVID-a, jer neprijavljeni turista u eventulanom slučaju zaraze, neće imati pokriveno liječenje zemlje koja je to garantovala“.

Repoterka CNN: Ženska plaža u tom devet na svijetu

CNN- ova reporterka Lola Mendez, uvrstila je ulcinjsku Žensku plažu u top devet najlepših nudističkih plaža na planeti.

„Ženska plaža, Ulcinj, Crna Gora: Ova plaža samo za žene dodatno je privlačna i zbog ljekovitog blata i sumpornih voda. Zaklon takođe pruža dodatnu privatnost“, napisala je Mendez u obrazloženju. Tako se skrovita i ljkovita ulcinjska plaža našla u društvu Lejdi Bej plaže u Sidneju, Maui, Male plaže na Havajima, Plaže Cap d'Agde, Ažd, u Francuskoj, Plaže Mpenjati, KvaZulu-Natal u Južnoafričkoj Republici...

Bonus video: