Vakcina protiv koronavirusa ne mijenja ljudsku DNK

„Svima nam se može desiti da nesvjesno postanemo prenosioci raznih vijesti čije izvore i autore nismo provjerili"

10912 pregleda 19 komentar(a)
Foto: UNICEF
Foto: UNICEF

Nešto više od trećine građana Crne Gore (35%) vjeruje da su svjetske elite napravile koronavirus kako bi kroz vakcinu genetski modifikovale ljude. To je pokazalo istraživanje koje je u martu ove godine sprovela istraživačka agencija Ipsos, na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a.

U ovu teoriju zavjere prije svega ne vjeruju građani višeg i visokog nivoa obrazovanja. S druge strane, u ovu teoriju zavjere češće vjeruju ljudi koji ne govore dobro engleski da bi razumjeli informacije na tom jeziku na internetu, građani koji ne vjeruju u nauku, oni koji kažu da su bili izloženi mnogobrojnim netačnim informacijama o koronavirusu i da su imali sreće ako su uspjeli da nađu informaciju koju traže, tj. oni koji nemaju jako razvijene vještine medijske pismenosti.

Mlada reporterka UNICEF-a Crne Gore, Bojana Žižić, iskoristila je znanje i vještine medijske pismenosti koje je stekla kroz radionice o provjeravanju tačnosti informacija, tj. fact-checkingu, da analizira ovu teoriju zavjere.

„Svima nam se može desiti da nesvjesno postanemo prenosioci raznih vijesti čije izvore i autore nismo provjerili. Jedna od njih zasniva se na tezi da vakcina protiv koronavirusa mijenja ljudsku DNK. Nakon razgovora sa stručnjacima iz Kliničkog centra Crne Gore, ali i provjeravanja ove informacije na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije i u kredibilnim medijima poput BBC-ija koji je o ovome razgovarao s Oksfordskim univerzitetom, došla sam do zaključka da je informacija o štetnom uticaju vakcine protiv COVID-a-19 na DNK čovjeka neosnovana i neistinita“, objašnjava Žižić.

Njena analiza objavljena je na sajtu UNICEF-a Crne Gore na posebnoj stranici na kojoj su objavljene i druge analize tačnosti raznih informacija o koronavirusu čiji su autori mladi reporteri UNICEF-a Crne Gore.

Koliko je za javno zdravlje svakog društva bitno razgovarati o teorijama zavjere i podizati svijest o načinima da se razne informacije provjere pokazuju podaci o njihovom uticaju na ponašanje građana. Naime, među građanima koji vjeruju u teoriju zavjere da se kroz vakcinu protiv koronavirusa mijenja ljudska DNK, značajno je više onih koji se ne bi vakcinisali protiv koronavirusa, kao i onih koji navode da kad bi danas dobili bebu, ne bi željeli da ona primi sve preporučene vakcine, uključujući i MMR vakcinu.

Da je jačanje povjerenja u stručnjake i relevantne institucije ključno govore podaci koji pokazuju da je među građanima koji vjeruju u teoriju zavjere da se kroz vakcinu protiv koronavirusa mijenja ljudska DNK više onih koji nisu sigurni da li da vjeruju ljekaru svog djeteta, kao i onih koji ne vjeruju zdravstvenim institucijama i Univerzitetu.

Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje obuhvatio je 821 ispitanika starosti 18 ili više godina širom zemlje. Prikupljanje podataka obavljeno je u periodu od 24. do 26.marta ove godine, putem telefonske ankete, tj. upitnika čije je prosječno trajanje bilo 20 minuta. Ključni nalazi ovog istraživanja dostupni su na sajtu UNICEF-a u Crnoj Gori.

Bonus video: