Problem vode rješavaju nakon 15 godina

Projekat podrazumijeva izgradnju cjevovoda atmosferske kanalizacije, kojim se vode iz najužeg centra Kolašina skupljaju i odvode do kolektora

5114 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Nakon 15 godina od kako je rekonstruisan uži centar Kolašina, Opština se sprema da riješi problem odvođenje atmosferskih voda sa prostora Trga borca i Ulice vojvode Mine.

Projekat podrazumijeva izgradnju cjevovoda atmosferske kanalizacije, kojim se vode iz najužeg centra grada skupljaju i odvode do kolektora u Ulici junaka Mojkovačke bitke.

“Potreba za izgradnjom cjevovoda ukazala se nakon izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju Ulice vojvode Mine i Trga borca. Glavnim projektom riješeno je sakupljanje, ali ne i odvođenje tako sakupljenih atmosferskih voda“, piše u obrazloženju Nacrta odluke za određivanje lokacije za taj projekat.

Još nije izvjesno kada će početi rekonstrukcija tog dijela centra grada, koja će koštati oko 400. 000 eura.

Kaldrma postavljena 2006. godine odmah se pokazala kao neodgovarajuće rješenje, pa je godinama bilo neophodno preslaganje pojedinih djelova.

Kako su kazali iz lokalne uprave, sada planiraju da se stara kaldrma ukloni.

Uporedo sa tim radiće trotoare. Planirana je i izgradnja kanalizacione mreže, jer mnogi objekti u centru grada još koriste septičke jame.

Veliku rekonstrukciju dva trga, ulica IV poleterske i Vojvode Mine, prije 15-ak godina tadašnja vlast, koju su kao i danas činile Demokratska partija socijalista i Grupa birača, nazivala je projektom vijeka. Prema nepotpunim podacima koje su selektivno dijelili iz lokalne uprave, na taj posao potrošeno je 1,6 milona eura.

Tek 2013. godine Opština je izmirila obaveze prema izvođaču radova, bjelopoljskom preduzeću “Perošević“. Navodno, to preduzeće je jedan dio duga “oprostilo“. Međusobne obaveze između izvođača radova u gradskom centru i lokane uprave nikada nijesu bile transparentne. Samo neki detalji isplata stizali su do javnosti. Na primjer, nakon što su izveli radove, a nije im plaćeno, lokalna uprava je bila prinuđena da kompenzuje dio duga firmi “Perošević“. Tako je, prije 12 godina, dala garanciju na kredit, to jest pod hipoteku zemljište u Bakovićima, kao jemstvo za kredit preduzeća “Perošević“ od 200.000 eura. Banka je kasnije aktivirala garanciju, tako da je sa opštinskog računa skinula 88.000 eura.

Pored preduzeća “Perošević“, kao dobavljači su bili angažovani i Granit- Peščar- Ljig za granitne ploče i kocku, a za stubove za osvjetljenje “Elektromont” i kraljevačka “Amiga”, za sadnice “Lepo Polje SZTR” i još firma “Saniteko”, za koju nije objašnjeno šta je nabavljala.

Bonus video: