Savjet o Upravi policije: O događaju na Cetinju oglasili se pri samom isteku dana

“Savjet je uputio preporuku Upravi policije da se povodom svih događaja koji izazivaju pojačanu pažnju javnosti, i mogu voditi razvijanju i produbljivanju različitih konfikata, oglašava blagovremenije i češće”, kaže se u saopštenju

9021 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio je Upravi policije da se povodom svih događaja, koji izazivaju pojačanu pažnju javnosti i mogu da vode razvijanju i produbljivanju različitih konflikata, oglašava blagovremenije i češće.

Iz Savjeta su saopštili da su razmotrili oglašavanje Uprave policije povodom događaja na Cetinju o kojem su određeni mediji neobjektivno pisali i tako doprinijeli da se crnogorska javnost uznemiri i podignu tenzije u ionako već podijeljenom društvu.

Kako su naveli, Uprava policije se oglasila gotovo pri samom isteku dana, saopštenjem u kojem su iznijeti zvanični detalji kojima se demantuju ranije, očigledno poluistinite i lažne informacije o konkretnom događaju.

“Savjet je uputio preporuku Upravi policije da se povodom svih događaja koji izazivaju pojačanu pažnju javnosti, i mogu voditi razvijanju i produbljivanju različitih konfikata, oglašava blagovremenije i češće”, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije rekli su da će Uprava policije na taj način jačati transparetnost i doprinositi sprečavanju različitih protivzakonitih aktivnosti i smanjivanju straha i osjećaja nesigurnosti kod svih građana Crne Gore.

Oni su kazali da su, čak i kada se još prikupljaju informacije a konkretni slučaj je još u obradi, iz preventivnih razloga preporučili rano oglašavanje Uprave policije, uz saopštavanje trenutno mogućih i dostupnih podataka.

“Uz obavezni apel prema svim društvenim akterima i građanima i građankama da doprinose deeskalaciji, boljem razumijavanju i da se suzdrže od širenja neprovjerenih vijesti”, piše u saopštenju.

Kako su naveli iz Savjeta, kada se dogodi kritični incident, Uprava policije bi trebalo da pokuša da objavi što prije i što više pouzdanih informacija, kako se javnost ne bi osjetila zapostavljenom i nesigurnom.

“Imajući u vidu značaj i društvenu odgovornost policije i povjerenje javnosti u nju, Savjet ocjenjuje da blagovremeno oglašavanje Uprave policije doprinosi prevenciji i zaustavljanju tenzija, manipulacija i prestanku širenja poluistinitih i lažnih vijesti”, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su rekli da je povodom događaja na Cetinju to izostalo i da se Uprava policije oglasila tek na kraju dana i pošto su se oglasile druge zvanične institucije.

Bonus video: