"Morsko dobro": Ukloniti kapiju na Adi Bojani, postavljena nelegalno

Morsko dobro pokrenulo inicijativu za uklanjanje rampe. Izmjenama i dopunama programa privremenih objekata, a ni Atlasom crnogorskih kupališta, na toj lokaciji nije planirano postavljanje kontrolno-naplatne rampe i portirnice

57513 pregleda 412 reakcija 42 komentar(a)
Policija nije dozvolila NVO aktivistima da uđu na Adu Bojanu 2013. godine, Foto: Samir Adrović
Policija nije dozvolila NVO aktivistima da uđu na Adu Bojanu 2013. godine, Foto: Samir Adrović

Javno peduzeće “Morsko dobro“ pokrenulo je inicijativu za uklanjanje kapije na Adi Bojani koja je, kako tvrde u tom javnom preduzeću, postavljena bez saglasnosti i odobrenja nadležnih institucija, saznaju “Vijesti”.

Zahtjev za kontrolu prostora nadležnim državnim organima na postupanje, podnijela je Služba kontrole “Morskog dobra” na osnovu zapisnika inspekcijske službe tog javnog preduzeća.

Kontrolori, koji su na lice mjesta izašli nakon primjedbi građana, u zapisniku od prije sedam dana, konstatovali su da je na lijevoj obali, neposredno nakon mosta, postavljena naplatna rampa i portirnica, na kojoj se vrši naplata ulaska u nudističko naselje.

Izmjenama i dopunama programa privremenih objekata, a ni Atlasom crnogorskih kupališta, pojasnili su, na toj lokaciji nije planirano postavljanje kontrolno naplatne rampe i portirnice

Direktor nudističkog naselja Bojan Đakonović kazao je “Vijestima” da ga niko nije obavijestio o tome i da će eventualni komentar na to dati nakon što bude zvanično obaviješten.

Ulaz na Adu, za automobile, sada, umjesto sedam, košta pet eura.

Ulcinjska rivijera godinama unazad vodila je sporove sa mještanima i civilnim sektorom oko toga da li je put koji vodi ka nudističkom naselju u njenom vlasništvu ili javan i da li ima pravo da naplaćuje ulaz.

Prije sedam godina vještak geodetske struke utvrdio je da je riječ o javnom putu, ali Ulcinjska rivijera nije prihvatila taj nalaz. U prilog tome, pravni zastupnici Ulcinjske rivijere, iznijeli su tvrdnje da su svi putevi na ostrvu kao i most, građeni sredstvima tog preduzeća i da se u knjigama vode kao osnovno sredstvo.

“Nigdje u svijetu ne postoji nudistički centar sa otvorenim i nekontrolisanim ulazom. Cilj pokušaja rušenja rampe je pokušaj uništenja nudizma na Adi Bojani“, naveli su tada u Rivijeri.

I Turistička inspekcija je 2011. godine ustvrdila da Zakon o turizmu ne dozvoljava naplatu ulaza na Adu Bojanu, ali ta nepopularna praksa i dalje traje.

Ada Bojana počela je da radi 1973. godine kada su se turisti sa jedne na drugu obalu prebacivali autentičnim splavovima.

Most i saobraćajnica do naselja izgrađeni su 1986. godine.

Ispred kapije prije nekoliko godina policija je spriječila aktiviste “Mogula”, Građanske alijanse i MANS-a da uđu na ostrvo, nakon čega su su na naplatnoj rampi na Adi održali performans “Oslobodimo prolaz”.

Direktor “Mogula” Džemal Perović tada je kazao da je ta NVO utvrdila da je rampa postavljena na regionalnoj saobraćajnici ER-17 Ulcinj - Ada.

“Zato je potpuno paradoksalno da na ovom mjestu postoji kapija i još gore da neko naplaćuje ulaz”, kazao je Perović na performansu koji je izazvao veće interesovanje policije nego mještana.

Perović je tada naglasio da ulcinjski hotelijer nezakonito naplaćuje ulaz, iako se kao razlog za naplatu poziva na specifičnost plaže.

“U prepisci sa Morskim dobrom, utvrdili smo da to ovdje nije slučaj. A i da jeste, ta specifičnost se naplaćuje na kupalištu, a ne na saobraćajnici”, kazao je Perović.

Bonus video: