Pozivi i internet i u romingu kao kod kuće

Uskoro počinje primjena sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga u zemljama Zapadnog Balkana - važe tarife kao u paketu koji pretplatnik već koristi

20072 pregleda 289 reakcija 17 komentar(a)
Foto: SHutterstock
Foto: SHutterstock

Od 1. jula Zapadni Balkan biće bez rominga i oni koji dolaze iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije neće imati dodatnih troškova za razgovore i internet saobraćaj ukoliko putuju u neku od tih zemalja.

Iz telekomunikacionih kompanija koje usluge pružaju u Crnoj Gori, “Vijestima” su kazali da će njihovi korisnici, dok borave u zemljama Zapadnog Balkana, za razgovore, pozive, internet saobraćaj, plaćati po cijenama usluga kao kod kuće, odnosno da će im saobraćaj biti tarifiran u skladu sa paketima koje koriste u Crnoj Gori.

“U skladu sa odredbama Sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, M:tel će svojim korisnicima od prvog jula obezbijediti cijene rominga ‘kao kod kuće’, tj. shodno uslovima i pravilima paketa koji koriste u našoj zemlji”, kazali su iz M:tela.

Iz Crnogorskog telekoma pdsjetili su da je primjena Sporazuma o sniženju cijena rominga dio usklađivanja regionalne regulative sa regulativom Evropske unije.

“A tzv. ‘roming kao kod kuće’ predstavlja praktičnu primjenu ideje evropskog jedinstvenog tržišta bez granica, na kojoj počiva EU”, kazali su “Vijestima” iz te telekomunikacione kompanije.

Kako su kazali, u praksi će korisnik koji boravi u nekoj od zemalja “zone Balkan” i poziva broj iz Crne Gore, bez obzira na to kojoj mreži broj pripada, trošiti minute iz paketa namijenjene pozivima ka drugim mrežama. Ukoliko potroši te minute, poziv se tarifira kao poziv ka drugim mrežama u Crnoj Gori, u skladu sa cjenovnikom Telekoma.

“Isti princip primjenjuje se i kada je riječ o SMS-ovima prema brojevima u Crnoj Gori”, kazali su iz te kompanije.

Ukoliko se korisnik nalazi u romingu u nekoj od zemalja “zone Balkan” i poziva broj registrovan u toj zemlji ili bilo kojoj drugoj zemlji “zone Balkan”, osim Crne Gore, poziv se tarifira kao poziv iz Crne Gore ka internacionalnim zonama. Identično je, kako su rekli, i sa SMS porukama.

“Kada je riječ o potrošnji interneta, dok se nalazi u romingu u ‘zoni Balkan’, korisnik troši resurse iz paketa ili dodatnih opcija, uz napomenu da se u ovom slučaju primjenjuje politika fer korišćenja, o čemu će korisnik biti obaviješten SMS-om i u svakom trenutku će imati uvid u potrošnju gigabajta i stanje u paketu”, pojasnili su iz Telekoma i dodali da su dolazni pozivi unutar “zone Balkan” besplatni.

Korisnici Telekoma će, kako je rečeno “Vijestima”, i dalje moći da aktiviraju A1 (nekadašnja VIP mreža) karte tokom boravka uz Srbiji, kao i Travel&Surf dodatak.

“Svi korisnici će prilikom ulaska u zemlje “zone Balkan” dobijati SMS sa informacijama o regulaciji i link na kojem će im biti dostupni svi detalji o roming regulaciji, dok će informacije o preostalim resursima i opcijama moći lako da provjere”, kazali su “Vijestima”.

Iz Telenora su dodatno pojasnili da svi pozivi koji započinju u ‘posjećenoj mreži’ i koji završavaju u mrežama mobilnih i fiksnih operatera koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana, spadaju u regulisane pozive i tarifiraju se kao u domaćem saobraćaju.

“U regulisane odlazne pozive spadaju svi pozivi upućeni ka pozivnim brojevima +381, +382, +383, +387, +389 i +355”, kazali su iz te kompanije.

Dodaju da će odlazni pozivi iz zemalja Zapadnog Balkana prema Telenor mreži u Crnoj Gori biti tarifirani po cijeni poziva prema drugim mrežama u Crnoj Gori, u skladu sa cjenovnikom tarifnog paketa.

“Ili po maksimalnoj cijeni od 0,2299 eura sa PDV-om za jedan minut razgovora”, pojasnili su iz te kompanije.

Odlazni pozivi iz zemalja Zapadnog Balkana prema drugim mrežama u Crnoj Gori ili drugim mrežama u zemljama Zapadnog Balkana, kako dodaju, biće tarifirani po cijeni poziva prema drugim mrežama u Crnoj Gori, u skladu sa cjenovnikom tarifnog paketa - ili po maksimalnoj cijeni od 0,2299 eura sa PDV-om za jedan minut razgovora.

“Odlazni pozivi iz zemalja Zapadnog Balkana prema uslužnim brojevima će se tarifirati po cijeni od 0,2299 eura sa PDV-om za jedan minut razgovora, umjesto 0.2899 eura, koliko se ovi pozivi tarifiraju u Crnoj Gori u okviru nacionalnog saobraćaja. Odlazni pozivi iz zemalja Zapadnog Balkana prema specijalnim brojevima će se tarifirati po cijeni poziva prema drugim mrežama u Crnoj Gori u skladu sa cjenovnikom tarifnog paketa ili po cijeni od 0.2299 eura sa PDV-om za jedan minut razgovora”, kazali su iz Telenora.

I odlazni pozivi iz zemalja Zapadnog Balkana prema specijalnim brojevima - 0800, Call Centar, Hitne službe 112..., kako su kazali, ostaju besplatni kao i u domaćoj mreži.

Za korisnike usluge Friends and Family (F&F) odlazni pozivi prema brojevima iz zemalja Zapadnog Balkana biće tarifirani po cijeni poziva prema ostalim mrežama u Crnoj Gori, ponovo u skladu sa cjenovnikom tarifnog paketa ili po maksimalnoj cijeni od 0.2299 eura sa PDV-om za jedan minut razgovora.

Tarifiranje saobraćaja kao kod kuće ne važi za pozive u romingu prema bilo kojoj trećoj destinaciji van teritorije Zapadnog Balkana. U regionu Zapadnog Balkana, kako su kazali iz Telenora, neće važiti ni pozivi po povlašćenoj cijeni u okviru zatvorene korisničke grupe. Takvi pozivi, kako su kazali iz Telenora, tarifiraće se po cijeni poziva prema drugim mrežama u Crnoj Gori u skladu sa cjenovnikom tarifnog paketa ili po maksimalnoj cijeni od 0,2299 eura sa PDV-om za jedan minut razgovora.

Iz Savjeta za regonalnu saradnju (RCC) kazali su da je ovo “istorijski uspjeh Zapadnog Balkana”.

“Koji je došao kao rezultat pregovora koji su trajali skoro godinu dana, a koje su olakšali Vijeće za regionalnu saradnju i EU, nakon čega su predstavnici vlada svih šest ekonomija Zapadnog Balkana u aprilu 2019. godine potpisali sporazum kojim su se složili da prvo postepeno smanje cijene rominga, da bi ih potom ukinuli od 1. jula 2021”, kazali su iz RCC, dodajući da će od 1. jula raditi na ukidanju rominga između ekonomija Zapadnog Balkana i EU.

Iz telekomunikacionih kompanija koje usluge pružaju u Crnoj Gori, “Vijestima” su kazali da će njihovi korisnici, dok borave u zemljama Zapadnog Balkana, za razgovore, pozive, internet saobraćaj, plaćati po cijenama usluga kao kod kuće, odnosno da će im saobraćaj biti tarifiran u skladu sa paketima koje koriste u Crnoj Gori

Bonus video: