vakcinisani u značajno većoj prednosti nego nevakcinisani

Ministarstvo zdravlja: Na primorju pojačan nadzor, delta soj još nije registrovan

Popović Samardžić kazala da je očekivano da se zabilježi porast slučajeva, što će ukazati na delta soj

18864 pregleda 403 reakcija 27 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović

Na Crnogorskom primorju pojačan je epidemiološki nadzor, a delta soj još nije registrovan u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako su kazali, s obzirom na to da je delta soj koronavirusa registrovan u 92 države širom svijeta, Institut za javno zdravlje (IJZ) je pojačao epidemiološki nadzor u opštinama na primorju gdje boravi veći broj turista.

Dodaju da je londonski Imperial koledž utvrdio da se broj zaraženih u Velikoj Britaniji udvostručio za 11 dana, te da je najveći broj novootkivenih slučajeva bio u starosnim grupama od 5-12 god i 18 do 24 godine.

Načelnica u Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, dr Milena Popović Samardžić kazala je da u Crnoj Gori još uvijek nje zabilježen takav porast u broju novootkrivenih slučajeva.

"Ali je realno da ga očekujemo. Samo je pitanje trenutka kada će delta soj postati dominantan soj na nivou cijelog svijeta“, kazala je Popović Samardžić.

Potvrdila je da je delta soj transmisivniji od alfa soja od 40 do 60 odsto.

„To je naravno povezano sa većim rizikom od naglog porasta broja slučajeva. Upravo iz tog razloga budno se prati broj novootkrivenih slučajeva“, napomenula je ona.

Ona je pojasnila su delta soj i indijski soj – isto, i da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila nazive za nove varijante virusa po grčkom alfabetu redosljedom kojim su sojevi otkrivani kako bi smanjila stigmatizaciju zemalja u kojima su nove varijante virusa otkrivene.

Popović Samardžić
Popović Samardžićfoto: IJZ

Popović Samardžić je kazala da se simptomi delta soja se u mnogome ne razlikuju od ostalih varijanti virusa i da su Velikoj Britaniji inficirani uglavnom prijavljivali glavobolju, bol u grlu, curenje nosa, kašalj i povišenu temperaturu.

Dodaje da podaci pokazuju da osobe koje su vakcinisane sa obije doze su u značajno većoj prednosti nego nevakcinisani ili djelimično vakcinisani.

„U Velikoj Britaniji od 806 osoba koje su bile zaražene delta sojem i hospitalizovane, 84 osobe su bile kompletno vakcinisane, 527 osoba je bilo nevakcinisano, dok je ostatak bio vakcinisan samo jednom dozom. Vakcine štite od teških formi bolesti i fatalnih ishoda i kod infekcija izazvanih mutiranim sojevima. Međutim ono što nas zabrinjava je mutacija virusa u pravcu njegove veće transmisivnosti i veće rezistencije. U studiji koju je radio Institut za javno zdravlje Engleske koja je pored Indije jako pogođena delta sojem virusa, utvrđeno je da je rizik od hospitalizacije kod osoba vakcinisanih jednom dozom vakcine 75 odsto u manji u poređenju sa nevakcinisanim osoba, dok je taj rizik kod kompletno vakcinisanih 94 odsto manji. U zaključku istog Instituta stoji da je vakcinacija protiv Kovida 19 prevenirala 7.2 miliona novih slučajeva infekcije i između 26.000 i 28.000 smrtnih slučajeva“, navela je Popović Samardžić.

S obzirom na to da, kako napominje, samo je pitanje trenutka kada će delta soj postati dominantan soj na nivou cijelog svijeta, još jednom naglašava značaj vakcinacije i apeluje na građane da je ne odlažu.

„Posebno apelujem na mlade ljude koji „upravljaju ovom panedmijom“. Njihova odluka odražava se na cjelokupno društvo, na najranjivije među nama i mi ih pozivamo na solidarnost“, zaključila je Popović Samardžić.