Đukanović 2012. pisala Lukšiću da smanji zakup za Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu

U dopisu Ane Đukanović, koja se predstavila kao punomoćnik kompanije Adrijatik propertiz, pisalo je da je projekat u "izuzetno kritičnoj situaciji" i da je potrebno da se mirnim putem riješi problem i prilagodi ugovor o zakupu, koji je potpisan 31. januara 2007. godine

12149 pregleda 39 reakcija 41 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, nakon deset godina skinula je oznaku tajnosti sa dokumentacije u vezi sa zakupom hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, piše Dan.

U dokumentaciji koja je objavljena na sajtu Vlade može se vidjeti da je 6. novembra 2012. godine advokat Ana Đukanović, sestra aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, pisala tadašnjem predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću tražeći da se smanji zakup koji shodno ugovoru plaća kompanija Adriatik propertiz, u kojoj je predsjednik odbora direktora tada bio biznismen Petros Statis.

Nakon njenog dopisa, Vlada je 29. novembra te godine usvojila predlog aneksa za tri hotela i poslala ga Skupštini, koja je aneks usvojila tek nakon tri godine, jer tadašnja koalicija koju su činili DPS i SDP nije imala većinu u Skupštini koja bi podržala taj akt.

U dopisu Ane Đukanović, koja se predstavila kao punomoćnik kompanije Adrijatik propertiz, pisalo je da je projekat u "izuzetno kritičnoj situaciji" i da je potrebno da se mirnim putem riješi problem i prilagodi ugovor o zakupu, koji je potpisan 31. januara 2007. godine.

Dodala je da je na projekat negativno uticala ekonomska kriza i da su izgradnjom crkve izmijenjeni postojeći planovi, što je uticalo na smanjenje smještajnih kapaciteta i pratećih sadržaja (apartmani, restorani i slično)... Navedeno je da je operativni gubitak kompanije – zakupca 14,3 miliona eura.

"S obzirom na sve činjenice koje su uticale i dalje utiču na realizaciju projekta, predstavnici društva bi vam bili zahvalni ukoliko biste razmotrili mogućnost izmjene ugovora...", navodi u dopisu Đukanović.

Između ostalog, tražila je produženje perioda zakupa za dodatnih 13 godina, kao i umanjenje troškova zakupa u visini od 30 odsto "u cilju pokrivanja dijela prethodno navedenih gubitaka, kao i prilagođavanja ekonomskim standardima uzrokovanim globalnom ekonomskom krizom". Đukanović je za zakupca tražila i još nekoliko izmjena inicijalnog ugovora o zakupu iz 2007. godine.

Skoro mjesec od dopisa advokatice njen brat Milo Đukanović zvanično je postao 4. decembra 2012. godine predsjednik Vlade Crne Gore i na toj poziciji je zamijenio Igora Lukšića. Predlog aneksa ugovora za Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu godinama je bio u skupštinskoj proceduri, jer u tadašnjoj vladajućoj koaliciji nije bilo većine za podršku aneksa, jer je dio SDP-a bio protiv.

Kasnije je Đukanovićeva vlada dobila podršku dijela tadašnje Pozitivne i aneks za Sveti Stefan i Miločer je usvojen krajem jula 2015. godine. Aneks za Kraljičinu plažu usvojen je pola godine kasnije.

Aneksom za Sveti Stefan produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja kondo hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost.

"Dan" je juče pokušao da dobije odgovor od Ane Đukanović koliko joj je novca zakupac Svetog Stefana isplatio za advokatske usluge, međutim, odgovor na pitanja upućena mejlom nije stigao do zaključenja ovog novinskog broja.

Zakupac Svetog Stefana je nedavno saopštio da će pokrenuti arbitražu zbog kršenja ugovora za Kraljičinu plažu. To je kazao nakon što su mještani probili ogradu i prolaz do Miločerskog parka. Crnogorsku javnost je o mogućnosti arbitraže prvo obavijestio Milo Đukanović.

Bonus video: