Vrhovni sud odbacio žalbu Njemaca za "otpadne vode"

Afera „otpadne vode“ i dalje nije dobila tužilačko-sudski epilog, posebno kada je riječ o finktivnoj garanciji od 66 miliona eura, zbog koje se vodi međunarodni postupak

20538 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Vrhovni sud odbacio je zahtjev njemačke kompanije „ WTE otpadne vode“ za revizijom odluke Apelacionog suda, kojom je odbijena žalba kompanije koja je gradila postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima da joj Opština Budva duguje 23 miliona eura.

“Revizija se odbacije kao nedozvoljena”, piše u rješenju Vrhovnog suda, koje je juče dostavljeno Opštini Budva.

Apelacioni sud je potvrdio rješenje Privrednog suda kojim se ne dopušta preinačenje tužbe isticanjem novog tužbenog zahtjeva. Opštinu Budva u ovom sporu zastupa advokat Vladan Bojić, te u postupku je, kako je „Vijestima“ rečeno, dokazano da je značajan dio od ukupno traženih 23 miliona eura već plaćen njemačkoj kompaniji.

Ovo je jedan u nizu sporova koje dvije strane vode pred crnogorskim sudovima, dok je njemačko- austrijski koncern pokrenuo i međunarodne arbitraže gdje traži da im se isplati stotinu miliona eura.

Pred Arbitražnim sudom u Parizu, odjeljenja u Frankfirtu, WTE Wassertechnik GmbH iz Esena, čija je ćerka firma „ WTE otpadne vode“ pokrenula je postupak za naplatu 64.592738 eura po ugovoru o jemstvu/garancija koji je zaključen između te njemačka kompanije i tadašnjeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače.

Riječ je o „spornoj“ garanciji iz 2010. koja nema saglasnost Skupštine opštine Budva, a zbog koje je aktuelni gradonačelnik Marko Carević podnio krivičnu prijavu protiv, sada pokojnog Kuljače i više nepoznatih osoba koje su učestvovale u ovom slučaju. Kuljača je odmah nakon optužbi demantovao da je potpisao spornu garanciju, te saopštio da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju.

Strana kompanija koja je krajem 2019. naplatila državnu garanciju od 29,3 miliona eura od Vlade Duška Markovića, da bi već u januru 2020. spakovala kofere i ostavila postrojenje Opštini Budva u katastrofalnom tehničkom stanju, prije mjesec i po je pokrenula arbitražu pred međunarodnim sudom u Ženevi, gdje traži naplatu još 31,9 miliona eura.

Afera „otpadne vode“ i dalje nije dobila tužilačko-sudski epilog, posebno kada je riječ o finktivnoj garanciji od 66 miliona eura, zbog koje se vodi međunarodni postupak.

Carević je pozvao Specijalno tužilaštvo prije godinu i po da preuzeme kompletnu dokumentaciju WTE, nakon što im je kompanija dostavila sumnjivu garanciju od 66 miliona, koja nije dobila saglasnost Opštine i Vlade, a zavedena je u djelovodniku, iako je nema u gradskoj arhivi.

Predstavnici gradske uprave su u više navrata isticali da međunarodne arbitraže ne bi bilo, da je podignuta optužnica zbog te garancije, odnosno postupak bi čekao epilog pred crnogorskim sudovima.

Da je u pitanju korupcionaška afera, bilo je jasno i kada je Vlada Duška Markovića krajem 2019. aktivirala državnu garancije u iznosu od 29,25 miliona u korist ove firme, te najavila da će zadužiti Zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi i Opštini Budva, u poslu izgradnje i funkcionisanja postrojenja za tretman otpadnih voda.

Njemačka kompanija je odbacila i sve optužbe o umiješanosti u afere i korupciju i još potražuje, 36 miliona.

“Imamo 36 miliona potraživanja koja nisu naplaćena. Ukupna vrijednost radova koji su realizovani na osnovu ugovora iznosi 76,6 miliona. Budva je, na osnovu ugovora o izgradnji, platila 12,5 miliona, a na osnovu aktiviranih garancija Vlade dobili smo 29,25 miliona”, rečeno je ranije iz kompanije.

Bonus video: