Carevićeva procjena Velje vode zastarjela

Odbornici takozvanog trećeg bloka u budvanskoj skupštini (PzP, SNP i Prava) zatražili da se sa dnevnog reda zasjedanja skine odluka o milionskoj razmjeni

10025 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović prihvatio je predog pet odbornika iz redova Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Prave Budve, koji čine takozvani treći blok, da se sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja skine odluka o milionskoj razmjeni nekretnina između Opštine i tivatske firme “Velja voda lux“, koju je predložio gradonačelnik Marko Carević. Time je još više produbljena kriza među vladajućim partijama.

Predlog za povlačenje Carevićeve odluke, koju su predložili odbornici tri partije iz koalicije Za budućnost Budve, koju je Carević predvodio na lokalnim izborima, moraće da dobije većinu glasova odborničkog saziva, kako bi bio prihvaćen. Imajući u vidu da će odbornici Demokrata, njih šest, koji su već jasno stavili do znanja da je Carevićeva odluka, koja se bazira na protokolu koji je prvi čovjek Budve u oktobru 2019. potpisao sa predstavnicima tivatske kompanije, neprihvatljiva zbog nerealne procjene nekretnina, sigurno biti za povlačenje odluke, ostaje da se vidi da li će se u skupštinskoj sali, poslije višememjesečnog bojkota pojaviti i odbornici opozicione koalicije iz redova DPS, SD, LP, od čijih glasova bi zavisio ishod. Naravno, bitno je izjašnjenje i opozicionih odbornika iz redova URA, SDP i Crnogorske.

Odbornici trećeg bloka Filip Popović, Marija Vučićević, Krsto Rađenović, Zoran Pešović i Luka Liješević smatraju da bi se povlačenjem odluke “stvorili uslovi za donošenje bolje i pravilnije odluke vezano za slučaj “Velja voda lux”.

“Na osnovu procjeniteljskih standarda procjena vrijednosti nekretnina ne može biti starija od šest mjeseci. Svaka starija odluka od šest mjeseci mora se revidirati zbog zastarjelosti. Grupa odbornika iz redova PzP, SNP i Prave zatražila je povlačenje odluke o razmjeni nepokretnosti sa dnevnog reda 8. sjednice Skupštine opštine kako bi se uradila nova, nezavisna, profesionalna i u skladu sa zakonom, ekspertiza vrijednosti građevinskih parcela, kao i vrijednosti nepokretnosti koje se nalaze u TQ Plazi, koji su predviđeni za razmjenu”, navodi se u obrazloženju odluke.

Carević je iz trećeg pokušaja odluku uvrstio u dnevni red skupštinskog zasjedanja.

Odluka prvog čovjeka grada bazirana je na protokolu koji je je prije dvije godine zaključio sa “Velja voda lux“, a kojim je predviđeno da tivatska firma ustupi lokalnoj upravi parcelu od 2.947 kvadrata u centru grada, a da zauzvrat dobiju 4.891 kvadrata nedovršenog poslovno-stambenog prostora preko puta kompleksa TQ Plaza - ugrubo završenoj Lameli C, odnosno poslovno-stambene prostore u sivoj zoni, koji su oduzeti organizovanoj kriminalnoj grupi Svetozara Marovića.

Na sjednici će se razmatratiti i predlog Demokrata, koji je takođe Radović uvrstio u dnevni red, predlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa, odnosno da se parcela tivatske firme u postupku eksproprijacije izuzme i pretvori u gradski park.

Demokrate od samoga početka insistiraju da je Carevićev protokol neprihvatljiv zbog sporne procjene kako parcele firme “Velja voda lux”, tako i poslovnih prostora u TQ Plaza.

Naime, protokolom je bilo predviđeno da tivatska kompanija postane vlasnik poslovno-stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini će pripasti parcela koja je procijenjena na 6.188.700 eura.

Tivatska firma će razliku u vrijednosti od 496.827 eura uplatiti u opštinski budžet, piše u protokolu.

Procjenu nekretnina u TQ Plazi uradila je komisija Uprave za nekretnine, dok je zemlju firme “Velja voda Lux”, izvršio licencirani procjenjivač i sudski vještak Saša Zejak.

Demokrate su uz predlog odluke o utvrđivanju javnog interesa dostavili i procjenu parcele firme “Velja vode lux“, koja iznosi 1,65 miliona eura, četiri puta manje nego što je to uradio procjenitelj Zejak za potrebe protokola. Tivatska kompanija “Velja voda lux“ saopštila je da procjena vrijednosti njihove parcele u centru Budve, koju je na zahtjev odborničkog kluba Demokrata, sproveo procjenitelj koga je angažovao opštinski Sekretarijat za zaštitu imovine, nema nikakvu pravnu snagu, te da je nezakonito sprovedena.

Politički sukob na relaciji DF i Demokrate zbog slučaja lokaliteta Velja voda bukti još od od jula 2019.

Osnivač kompanije osumnjičen za pranje novca

Slučaj “Velja voda lux“ u crnogorskoj javnosti odjeknuo je nakon što je prije mjesec objavljena informacija da je italijanska finansijska policija zaplijenila imovinu u toj državi kazahstanskog milionera Igora Bidila, jednog od osnivača tivatske firme.

Bidilo, kome je na predlog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića 2017. dato crnogorsko državljanstvo kao uglednom biznismenu, u okviru akcije “Strateški partner“ sa još 11 osoba osumnjičen je za krivično djelo pranje novca u Italiji, zbog čega su mu zaplijenjene nekretnine u Sijeni, Firenci, Milanu, Rimu…

Kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, firmu “Velja voda lux“ koja je vlasnik atraktivne parcele od gotovo 3.000 kvadrata u samom srcu Budve na lokalitetu Velja voda, osnovala je kompanija CG Investment iz Tivta.

Osnivači firme CG Investment su Bidilo sa 75 odsto kapitala i Ivan Peković sa 25 odsto kapitala.

Bonus video: