Pink M zreo za oduzimanje licence?

Iz Agencije za elektronske medije je saopšteno "Vijestima" da Pink televiziju još nijesu strože kaznili, jer moraju odmjeriti koje pravo je više ugroženo
106 pregleda 25 komentar(a)
Abaz Džafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Abaz Džafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.11.2017. 19:53h

Iako je Agencija za elektronske medije (AEM) u jednom danu usvojila četiri prigovora na kršenje programskih standarda Televizije Pink M, direktor Abaz Džafić ih je, i nakon ukupno 19 usvojenih prigovora, još jednom samo upozorio.

Zbog toga je Savjet Agencije (SAEM) odlučio da na narednoj sjednici raspravlja o pokretanju postupka privremenog oduzimanja licence televiziji Pink M zbog konstantnog kršenja programskih i profesionalnih standarda.

"Mislim da se ovakvo brutalno kršenje više ne smije više tolerisati. Predlažem narednu sjednicu samo sa jednom tačkom - razmatranje podnošenja inicijative za pokretanje postupka privremenog oduzimanja licence za emitovanje ovoj televiziji. Ako Savjet to ne učini ne vidim svrhu mog sjedjenja u ovom tijelu“, kazao je član SAEM-a Darko Ivanović na posljednjoj sjednici tog tijela.

Taj predlog su, u odsustvu Džafića, podržali njegov kolega Edin Koljenović i predsjednik SAEM-a Ranko Vujović, koji je predložio da se ta tačka razmatra na narednoj sjednici kada i direktor Agencije bude prisutan.

Ukoliko bi Vujović i Koljenović na narednoj sjednici podržali Ivanovićev predlog, Džafić bi morao da pokrene postupak privremenog oduzimanja licence ružičastoj televiziji, za koji je glasalo tri od pet članova SAEM-a.

Iz Agencije je "Vijestima“ saopšteno da Pink televiziju još nijesu strože kaznili jer moraju odmjeriti koje je pravo više ugroženo - pravo na slobodu izražavanja ili pravo na dostojanstvo ličnosti i objektivno informisanje.

"Agencija mora postići balans između tih različitih prava kako bi donijela odluku koja je proporcionalna, odnosno izreći mjeru ograničenja koje je neophodno u demokratskom društvu zbog zaštite konkretnog interesa. Prilikom donošenja odluka, Agencija primjenjuje trostepeni test za procjenu ograničavanja slobode izražavanja: ograničenje mora biti propisano zakonom, ograničenje mora biti u funkciji zaštite određenog javnog interesa propisanog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i ograničenje mora biti neophodno u demokratskom društvu zbog zaštite konkretnog interesa, odnosno mora biti proporcionalo“, piše u odgovoru AEM-a.

SAEM je ranije predložio Džafiću, nakon 12 usvojenih prigovora na ružičastu televiziju, da razmotri izricanje strože kazne za Pink M. Džafić do danas pomenutoj televiziji nije izrekao strožu mjeru od upozorenja. Četiri rješenja, kojima je AEM 10. novembra utvrdila da je Pink M prekršio programske i profesionalne standarde, odnosila su se na prigovore Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

AEM je utvrdio da je Pink M više puta prekršio programske i profesionalne standarde izvještavajući o procesima, koje je skupštinski Administrativni odbor pokrenuo protiv članova Savjeta RTCG, o informisanju TVCG-a u slučaju suđenja poslanicima Demokratskog fronta (DF) za pokušaj terorističkog napada, o gledanosti Javnog servisa i o prigovoru Demokratske partije socijalista (DPS) na izvještavanje Javnog servisa.

Pink M u tim izvještajima direktno i suprotno profesionalnim standardima optužuje RTCG da obmanjuje javnost netačnim podacima, da radi u korist opozicije i opozicionih medija, odnosno da čelnici Javnog servisa i pojedini članovi Savjeta zastupaju i brane interese opozicionih medija.

SAEM će narednog ponedjeljka raspravljati da li je 19 usvojenih prigovora dovoljno da se pokrene postupak privremenog oduzimanja licence ružičastoj televiziji.

Bonus video: