Popović Samardžić: Hospitalizovana 31 osoba, epidemiološka situacija povoljna

Konferenciju od 12 časova možete pratiti uživo na portalu Vijesti

24412 pregleda 12 komentar(a)
Popović Samardžić, Foto: Screenshot
Popović Samardžić, Foto: Screenshot

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori trenutno je povoljna, kazala je Milena Popović Samardžić iz Instituta za javno zdravlje

"Obolijevanje je na najnižem nivou. Trenutno je aktivnih slučajeva 288, hospitalizovana je 31 osoba", kazala je Popović Samardžić.

Dodala je da epidemijska kriva ukazuje da je obolijevanje na najmanjem nivou od početka epidemijskog obolijevanja u julu 2020. godine.

Popović Samardžić je kazala da je prosječan broj novoregistrovanih osoba posljednje nedjelje bio 16 i da se bilježi konstantan pad ovog indikatora od marta 2021. godine.

Istakla je i da u odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Kipra, Španije, Turske i Grčke.

Još nije registrovan delta soj virusa

Popović Samardžić je kazala da u Crnoj Gori još nije registrovan delta soj virusa.

Ona je upozorila da će on u svijetu još u avgustu biti dominantan.

"Od jedne osobe sa delta sojem, može se zaraziti pet do osam osoba", kazala je Popović Samardžić.

Ona je pozvala sve građane koji se još uvijek nijesu vakcinisali da to urade što prije.

"Ovo vrijeme kada imamo nisku stopu oblijevanja je idealno za vakcinaciju jer je vjerovatnoća zaražavanja između dvije doze niža. Neminovno je da će delta soj doći i u našu zemlju pa vas molim da ne čekate da broj novoinficiranih poraste već se prijavite za vakcinaciju što prije", poručila je Popović Samardžić.

Epidemiološkinja Marija Božović kazala je da još nijesu slali uzorke za delta soj "jer nemamo indikaciju da postoji mogućnost postojanjadelta soja kod nas".

"Kada dobijemo nalaz da imamo priusutan delta soj to nam služi samo kao potvrda i nije od presudnog značaja za javno zdravlje. Od presudnog značaja je da mi na osnovu sporednih indikatora shvatimo da li imamo inficiranjedelta sojem i preuzmemoodgovarajuće mjere. Nema opuštanja kada je u pitanju delta soj", istaakla je Božović.

Na manifestacije uz negativne testove ili potvrdu o vakcinaciji

Božović je rekla da posjetioci muzičkih festivala mogu ući uz negativan PCR test koji nije straiji od 72, sata ili brzi test koji nije stariji od 48 sati.

"S obzirom da je počela ljetnja sezona, IJZ je pripremio preporuke za održavanje događaja na otvorenim prostorima. Kada je riječ o posjetiocima na muzičkim događajima oni mogu ući uz potvrdu o vakcinaciju, negativan PCR test ili antigenski brzi test. Biće omogućeno i direktno brzo testiranje", kazala je Božović.

Božović
Božovićfoto: Screenshot

Dodala je da preporučuju organizatorima da obezbijede više ulaza i izlaza, kako se ne bi stavarala gužva, a da distanca mora biti dva metra.

"Ako se organizuju neki vidovi prevoza za te manifestacije i tu ne poštujemo mjere opet smo u riziku nastanka infekcije. Apelujemo na prevoznike da vode računa o putnicima koje prevoze, da se sve mjere poštuju kako bi se rizik smanjio na minimum. Obavezno je nošenje maske u autobusima, vozovima, da putnici budu organizovani u smislu da sjedi samo jedan u redu i da budu unakrsno postavljeni", rekla je Božović.

Savjet za borbu protiv koronavirusa donio je nove mjere koje će važiti od 2. jula do 16. jula.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani rekao je da će nadzor poštovanja mjera biti pojačan.

"Pripremljen je nadzor u toku sezone. Bićemo pristurni u primoskim gradovima i planinskim turističkim mjestima. Biće 70 inspektora koji će vršiti nadzor do septembra", kazao je Harasani.

Harasani
Harasanifoto: Screenshot

Što se tiče organizovanja manifestacija na otvorenom u Ulcinju, Uprava za inspekcijske poslove, najavio je Harasani će imati pojačan nadzor, u skladu sa mjerama koje su u tom trenutku na snazi.

"U vezi sa planiram koncertom na Velikoj plaži u Ulcinju 04.07.2021. godine, UIP će prema preporukama Instituta za javno zdravlje, na svakom od 4 planirana ulaza vršiti kontrolu uz prisustvo 1 epidemiologa, 1 zdravstveno-sanitarnog inspektora i još ukupno 3 inspektora UIP-a iz drugih inspekcija. Posjetioci će se kontrolisati na način što će posjetioci koji nemaju negativan test na covid 19 u posljednja 72 časa, ili ne stariji od 90 dana pozitivan test na preležani virus, testirati na brze testove koji će biti obezbijeđeni na svakom ulazu", rekao je Harasani.

Bonus video: